С викове "Оставка" и "Мафия" работници и служители на оръжейния

...
С викове "Оставка" и "Мафия" работници и служители на оръжейния
Коментари Харесай

Работниците от Емко протестираха пред Министерския съвет

С крясъци "Оставка " и "Мафия " служащи и чиновници на оръжейния цех "Емко " желаеха връщане на лиценза на предприятието. Протестът се организира на столичния площад "Независимост ", пред Министерския съвет

Те носеха трикольори и транспаранти с надпис: "Не ни оставяйте без работа ", "Гражданино, подредихте ли си склада "- с лика на министъра на стопанската система Емил Караниколов, "Искаме си парите ", "Протестираме против отнемането на лиценза на Емко ".

На митинга при служащите бяха и водачите на АБВ Константин Проданов и неговият заместител Румен Петков и водачът на Движение 21 Татяна Дончева, която упрекна, че "мълчанието на бизнеса значи единодушие с престъпната стопанска система ".

От трибуната на митинга Константин Проданов прикани министърът на стопанската система Емил Караниколов да предприеме единствената почтена стъпка и да си подаде оставката. Протестиращите подеха настояването и продължиха с възгласи: "Оставка ".

Протестиращите приканиха министъра на стопанската система Емил Караниколов да пристигна при тях, вместо да организира среща с излъчена от протестиращите контактна група в постройката на Министерски съвет. Въпреки това те излъчиха собствен представител за среща.

Пред публицисти водачът на Движение 21 Татяна Дончева дефинира обстановката със завода като изключителна безочливост. "Говорене за пред лаици е, че ВМЗ Сопот може да поеме поръчката ", разяснява Дончева. По думите й тези хора в една частна компания са работили доста, те са изработили това, което са се договорили и имат право да получат парите си. Според нея, това е посягане против труда на хиляди хора и оскърбление против личността.

Дончева бе безапелационна: "Това е обир и унижение на персоналното достолепие на индивида. Ти не можеш да го юркаш в продължение на месеци да работи и по-късно да му кажеш - извинявай аз няма да ти платя. Както не можеш да му кажеш: "вашите муниции са на 55 сантиметра, а не на 65 сантиметра от стената и в този момент в случай че обичате ги преместете ". Не можете да им пращате серия от проверяващи всеки от тях да отива да прави актове с думите: "ако не ви направя аз, ще пристигна да ви направи различен човек ". Защото е ясно, че това е една организация, зад която стои цялата държавна машина. Няма по какъв начин другояче да пратите такива серии проверяващи от всички контролни органи ", разяснява Дончева.

Лидерът на Движение 21 съобщи още: Очевидно държавното управление на ГЕРБ заора тежко. Мотивиран или от притежателя на компания Виафот (вероятно засяга депутата Делян Пеевски - б.р.), на който разрешиха да си постави стопански министър или от някакви други стопански съображения, е без значение. Начинът, по който те към момента могат да излязат от обстановката, споделям към момента, тъй като след седмица - две те няма да могат да излязат, даже с цената на оставката на икономическия министър. Ако си фантазират, че европредседателството ще е някакъв предлог, поради който да се спре - те се лъжат. По време на европредседателството ни светът би трябвало да разбере, че в България има прояви на фашизъм, сподели още Дончева.

"Има хиляди случаи в страната, гербаджии на ниско ниво грабят собствеността на хора, които считат, че са им по силите да смачкат, които дори няма на кого да се оплачат. Смятам, че този митинг на служащите от "Емко ", на една от модерните български промишлености, е началото на проведени старания, с които да се постави завършек на господството на мафията в страната ", сподели още Татяна Дончева.

Емилиян Гебрев, притежател на "Емко " зави, че лицензът не е най-важното нещо за предприятието. "За един цех най-важното нещо е да създава ", сподели още той и посочи, че компанията е производител, а не медиатор.

"Поради тази причина самият лиценз не е най-водещото нещо. Най-водещото нещо и зад мен всички тези хора нервничат и се ядосват, тъй като те се подиграват с техния труд. Изработили са си контракта, изработили са си съответните артикули и произведения, а нито някой им ги заплаща за неща, които са изнесени преди месеци - никой не заплаща, което е необичайно. Държавата не заплаща, а също по този начин и не приема артикули, които са направени и подготвени за експорт и се намират на самото пристанище ", уточни Гебрев.

"Министърът на стопанската система като принципал взема от частното и дава на държавното, въз основа на какво? Това също не е ли спор на ползи? ", попита притежателят на "Емко ". Той бе безапелационен, че от тяхна страна няма политизация на митинга. Собственикът настоя за заплащането на готовата продукция, както и издължаването на страната към сдружението.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР