С възстановяването след пандемията глобалната икономика вероятно ще претърпи големи

...
С възстановяването след пандемията глобалната икономика вероятно ще претърпи големи
Коментари Харесай

Как ще изглежда глобалната икономика през 2031 г., когато САЩ вече няма да са №1?

С възобновяване след пандемията световната стопанска система евентуално ще претърпи огромни промени през идващите десетилетия. Може би най-голямото разбъркване ще бъде изпреварването на Съединени американски щати от Китай, с цел да стане най-голямата стопанска система в международен мащаб.

Тази световна води началото си от понижени търговски бариери и по-голяма икономическа независимост, което притегли директни задгранични вложения (ПЧИ). Друг главен движещ фактор бяха подобренията в инфраструктурата и връзките и общото повишаване на стопанската система в района.

В графиката са употребявани данни от World Economic League Table 2022, прогноза, оповестена от Центъра за стопанска система и бизнес проучвания (CEBR).



Кога Китай ще стане най-голямата икономическа мощ?

Очаква се Китай да изпревари Съединени американски щати до 2030 година По-бързото от предстоящото възобновяване в Съединени американски щати през 2021 година и политиките на Китай за " нулев Коронавирус " забавиха страната, което ще коства още две години, с цел да заеме първото място.

Китай продължи с позитивния си напредък на Брутният вътрешен продукт поради стабилността, обезпечена от вътрешното търсене. Това беше от решаващо значение за поддържането на икономическия напредък на страната. Фискалната и икономическата политики на на Китай се концентрираха върху това още преди пандемията, заради опасения от възходящи западни търговски ограничавания.

Индия евентуално ще стъпи на място №3

През 2006 година Индия имаше Брутният вътрешен продукт от едвам 949 милиарда $. Днес Брутният вътрешен продукт на страната се е утроил до 3,1 трилиона $ през 2022 година През идващите 15 години се чака да се утрои още веднъж, написа Visual capitalist.

Какво стои зад този впечатляващ напредък? Икономиката на страната имаше доста повече благоприятни условия за напредък, спрямо други страни. Демографията също работи в интерес на страната. Докато междинната възраст в доста развити стопански системи се повишава, Индия има млада работна мощ. Всъщност междинната възраст на Индия е с цели 20 години по-ниска от тази в Япония, която сега е третата по величина стопанска система.

През последните 60 години секторът на услугите е повишен до към 55% от Брутният вътрешен продукт на Индия. Телекомуникациите, софтуерът и ИТ генерират по-голямата част от приходите в този бранш. Само ИТ създават 10% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Голямата англоговоряща работна мощ в Индия се оказа привлекателна за интернационалните компании като Intel, Гугъл, Meta, Microsoft, IBM и доста други. Местните стартъпи не престават да процъфтяват.

Индийското държавно управление вкара " тласъци, свързани с производството " за мултинационални компании, които желаят да диверсифицират производството си надалеч от Китай. Ако тези тласъци се окажат сполучливи, повече от слънчевите панели и смарт телефони в света ще се създават в рамките на Индия.



Как ще наподобява световната стопанска система през 2031 година?

До 2031 година ще има огромни промени във връзка с икономическа мощ в света. Китай ще се трансформира в най-голямата стопанска система в света във връзка с Брутният вътрешен продукт, а Индия ще бъде третата по величина стопанска система в света. Кои ще бъдат останалите страни в топ 10 до 2031 година

В топ пет ще влизат стопански системи от Азия: Китай, Индия и Япония⁠, което е явен знак за това по какъв начин икономическата мощност се измества към огромни обитаеми центрове в Азия.

Европа ще има четири страни в топ 10: Германия, Обединеното кралство, Франция и Италия. От Южна Америка единствено Бразилия се появява в топ 10.

Според тези прогнози Русия е отвън първите 10 през 2031 година Още не е ясно по какъв начин глобите и световната изолираност ще се отразят върху икономическата траектория на страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР