С възпоменателни церемонии САЩ отбелязват днес 20-ата годишнина от атентатите

...
С възпоменателни церемонии САЩ отбелязват днес 20-ата годишнина от атентатите
Коментари Харесай

САЩ отбелязват годишнина от атентатите на 11 септември

С възпоменателни церемонии Съединени американски щати означават през днешния ден 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември. Това става в миг, когато позициите на президента Джо Байдън са разтърсени от безредния свършек на войната в Афганистан. Този война стартира през есента на 2001 година като отмъщение за офанзивите на Ал Каида, раздрусали света и интернационалната политика при започване на века, осведоми Българска телеграфна агенция.

Двайсет години по-късно възприятията на оживелите, роднините на жертвите и очевидците са все по този начин остри, въпреки че съгласно някои специалисти за днешните млади американци тези събития към този момент от дълго време са в историята, отбелязва Франс прес.

Президентът Байдън ще посети през днешния ден със брачната половинка си Джил впечатляващия мемориал в Ню Йорк на мястото на кулите близнаци на Световния търговски център, рухнали във вторник, 11 септември 2001 година Както всяка година там в продължение на три часа ще бъдат прочетени имената на близо трите хиляди убити. Президентската двойка ще бъде през днешния ден и в щата Пенсилвания, където се разруши аероплан, похитен от атентаторите, а също във Вашингтон, където бе нападнат Пентагонът.

Джо Байдън няма да държи речи, няма да прави изказвания, като ще бъде публикувано единствено негово видеопослание, заяви Белият дом.

Съединени американски щати изгубиха в афганистанската си интервенция 2500 военни и похарчиха към 2 трилиона $, само че оставиха страната на ислямистите, които бяха прогонили от Кабул преди 20 години с обвиняването, че дават заслон на главатаря на Ал Каида Осама бин Ладен, погубен по-късно в Пакистан.

Тази година на 26 август в Кабул бе осъществен атентат, отговорност за който пое афганистанският клон на " Ислямска страна ". При този удар на летището в Кабул починаха 13 американски военни. Случилото се потресе американците. Повечето от починалите през август в Кабул млади мъже и дами едвам са били родени при експлоадирането на афганистанския спор. Гибелта им подсети, че Америка през днешния ден е раздвоена сред към момента живия за десетки милиони американци спомен за 11 септември и историческата памет за младото потомство, което не е претърпяло атентатите и от време на време слуша за тях в фамилията, в учебно заведение или посредством медиите.

В обява в списание " Форин полиси " Стивън Уолт, учител от Харвард, си задава въпроса по какъв начин ли ще бъде маркирана стотната годишнина от 11 септември през 2101 година Дали идните генерации " ще виждат в него зрелищна, само че в последна сметка незначителна покруса или радикален поврат в пътя, по който вървят Съединени американски щати и интернационалната политика? ", пита се създателят. И си дава отговор: " Значението (на един исторически факт) зависи от това кой го пояснява (...) - американците, афганистанците, иракчаните, саудитците или европейците ".
А за някои фамилии на починалите болката от 11 септември остава все толкоз остра. " Сякаш това е станало преди малко ", споделя Моника Айкън-Мърфи, вдовица на 37-годишен предприемач, работил на 84-я етаж на южната кула от Световния търговски център.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР