С възпоменателни церемонии днес в САЩ се отбелязва 20-ата годишнина

...
С възпоменателни церемонии днес в САЩ се отбелязва 20-ата годишнина
Коментари Харесай

САЩ отбелязват 20 години от атентата на 11 септември 2001 г.

С възпоменателни церемонии през днешния ден в Съединени американски щати се отбелязва 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември, при които загината близо 3000 души близо 3000 души.

Това става в миг, когато позициите на президента Джо Байдън са разтърсени поради завършека на войната в Афганистан.

Припомняме, че войната стартира през есента на 2001 година като отговор на офанзивите от 11 септември и резултатът от нея е:

- 2500 американски военни, починали при афганистанските операции;

- изхарчени към 2 трилиона $, като Афганистан към момента остава в ръцете на ислямистите, които след атентатите на 11 септември 2001 година бяха упрекнати, че дават заслон на главатаря на " Ал Кайда " - Осама бин Ладен, погубен по-късно в Пакистан.

По мотив годишнината президентът Байдън и брачната половинка му Джил ще посетят мемориала на мястото на Световния търговски център в Ню Йорк - там, където кулите близнаци рухнаха на 11 септември 2001 година.

Там, както всяка година, ще бъдат прочетени имената на близо трите хиляди убити. Президентската двойка ще посети щата Пенсилвания, където падна самолетът, похитен от атентаторите. Тя ще отиде и във Вашингтон, където бе нападнат Пентагонът.

В програмата на Джо Байдън не е планувано да държи речи и да прави изказвания, само че ще бъде публикувано негово видеопослание.

В това видеообръщение Байдън уважава паметта на починалите и подчертава върху последвалите подвиг и обединяване на нацията след атентатите.

Байдън не пропуща казуса с появилите се разединения в страната и акцентира, че най-важният урок от атентатите е, че обединяването е най-голямата мощ.

По думите на президента " обединяването " не е американците да имат вяра в едно и също нещо, а да имат фундаментална религия един в различен, в американската нация.

Според Байдън съгражданите му са неповторими в международната история, тъй като са единствената нация, въодушевена от концепцията, че всеки е основан еднакъв на другите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР