С успешно изпълнен проект по Програмата за развитие на селските

...
С успешно изпълнен проект по Програмата за развитие на селските
Коментари Харесай

Проект по ПРСР осигурява по-добро и евтино зъболечение на близо 7 хил. пациенти в Ихтиман

С сполучливо изпълнен план по Програмата за развиване на селските региони (2014-2020 г.) може да се похвали Амбулатория за групова процедура за първична извънболнична дентална помощ-К.В.С. ТЕХНИК ООД – доктор Иван Крушарски, която се намира в гр. Ихтиман. Денталният кабинет обезпечава по-добро и на ниска цена зъболечение на близо 7 хиляди пациенти от региона. Проектът на сдружението е на обща стойност 120 хиляди лева, като 50 % от инвестицията е възобновена от Програмата, която се финансирана със средства от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони.

Проектното предложение на сдружението е било за закупуване на нова техника и съоръжение за денталната клиника. Д-р Иван Крушарски взема решение да се възползва от опциите за финансиране по Програмата, откакто негов добър другар кандидатства по друга мярка и получава средства за строителството на ресторант в Ихтиман.

„ Много е значима ролята на консултантите при кандидатстването за финансиране. Проектите се правят оценка по точкова система, а ролята на консултантите е да оказват помощ да получателя да извърши всички условия на Програмата. Кандидатствал съм и преди, само че след това се оказа, че планът ми не е утвърден поради неточност на консултанта “, споделя Крушарски. По думите му актуалният план, за възобновяване на денталната клиника, е подаден през 2018 година, само че бива утвърден през 2021 година Крушарски изяснява забавянето с пандемията от Ковид, само че и със специфичността на съответната подмярка.

„ Купихме доста по-модерна техника за дентално лекуване, нови стоматологични машини, както и в допълнение съоръжение за предлаганите услуги. С парите от Европейски Съюз осъвременихме всичко, с което работим. Покупката на нова техника е от извънредно значение, тъй като при остарялата такава имаше доста повреди, доста се чакаше за сервизни поправки, а това утежняваше извънредно качеството на предлаганата услуга, що се касае до здравно и наложително обслужване “, разяснява доктор Крушарски.
Д-р Иван Крушарски
След обновяването на техниката пациентите идват с готовност и им прави усещане какъв брой по-приветлив е кабинетът, и какъв брой съвременен е методът на работа в клиниката. Не че до момента сме работили некачествено, само че с новата техника зъболечението е доста по-улеснено и прелестно “, добавя стоматологът. Качеството на предлаганата услуга е в пъти по-добро: към този момент, да вземем за пример, обработваме зъбните канали не на ръка, а с машина – това е доста по-съвременен способ, споделя притежателят на клиниката.

Кабинетът му в Ихтиман е отворен през далечната 1990 година, като се работи и по контракт със Здравната каса.

С покупката на техниката с европейско финансиране понижават и цените на услугите за жителите. „ Много мъчно може да има спад на цените, в случай че аз самичък бях купил тази техника. Инвестицията е на стойност 120 хиляди лева, и в случай че това бяха персонални средства, следваше да се търси възвръщаемост. При съфинансирането не е нужна тази възвръщаемост, което намали и цените на стоматологичните услуги “, добавя зъболекарят. В Ихтиман е неприложимо да има ценоразпис с високи стойности, тъй като по този начин ще се ограничи достъпът на хора до здравни услуги, счита доктор Крушарски.

Стоматологът е безапелационен, че при отварянето на мярка, която подхожда на специалността му, ще кандидатства още веднъж за европейско финансиране./БГНЕС

***

Материалът е финансиран по Програмата за развиване на селските региони (2014-2020 г.), с поддръжка на Европейския съюз посредством Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР