С уникална вековна Библия, написана на турски език с арменска

...
С уникална вековна Библия, написана на турски език с арменска
Коментари Харесай

Изненадаха информатици с уникална библия

С неповторима вековна Библия, написана на турски език с арменска графика, бяха сюрпризирани информатици, участници в Международния шампионат в Шумен. Притежател на скъпата книга е Шуменският университет „Еп.Константин Преславски“, хазаин на проявата. Състезателите имаха опция освен да се допрян до свещената книга, само че и да получат подарък от ВУЗ-а цифровизирано нейно копие.

Предполага се, че предназначението на Библията е било за откъсната общественост арменци – християни, говорещи на турски език. Годината на нейното издаване съответствува с арменския геноцид по време на Първата международна война, когато в Османската империя са убити над 1 милион арменци, а други са прокудени от родните им места.

С тимове в двете възрастови групи младша и старша Армения дебютира в X-то издание на интернационалната конкуренция. Техен началник е Армен Андреасян, член на интернационалния комитет на Европейската Младежка Олимпиада по Информатика. Близо 200 участници от девет страни ще се състезават в шампионата, който започва в петък.
 2-42  5-17  6-16
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР