С темата за парите и човешкото щастие нобеловият лауреат Даниел

...
С темата за парите и човешкото щастие нобеловият лауреат Даниел
Коментари Харесай

Ако печелиш $100 000 и не си щастлив, причината е в теб. Колко иска и колко изкарва българинът?

С тематиката за парите и човешкото благополучие нобеловият лауреат Даниел Канеман се занимава от години. В една от своите работи, оповестена през 2010 година известният израелско-американски академик потвърждава, че съществуването на пари прави човек благополучен - само че единствено до несъмнено равнище на приходите. По това време, съгласно Канеман, на човек са му трябвали сред 60 000 и 90 000 $ годишно, за за се усеща доре. Изследванията му открили, че с покачването на приходите, възприятието за благополучие не се усилва.

Наскоро обаче Канеман оповестена публикация, в която отбелязва забележителна смяна по отношение на резултатите отпреди 12 години. Сумата, гарантираща благополучие към този момент е 500 000 $ за година. Изследването е оповестено в израелското икономическо издание " Калкалист ".

 

Канеман и неговият английски сътрудник Ангъс Дийтън твърдяха преди 10 години, че колкото повече печелят, толкоз хората са по-щастливи. Резултатите от изследването измежду разнообразни хора потвърдило, че това важи до избрана граница – към 90 хиляди $. Оттам нагоре човек става в огромна степен апатичен към парите.

 

През 2023 година новото изследване на Канеман, Мат Килингсуърт и Барбара Мелърс от Университета на Пенсилвания, оповестено в научното списание The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), твърди, че човек продължава да се усеща благополучен и удовлетворен в границата на $100 годишен приход.

„ На бедните хора парите сигурно оказват помощ за възстановяване на психическото им положение, вдъхват им тонус и предпочитание за работа и превозване на свободното време. И това ги стимулира да бъдат усърдни в работата си ", споделя Килингсуърт. „ Въпреки това, за тези, които имат порядъчен приход, само че се усещат нещастни, източникът на страдалчество сигурно не са финансите. Колкото и пари да печелят такива хора, щастливи няма да станат. Трябва да търсят аргументите другаде. “.

 

Авторите на проучването акцентират, че връзката сред финансовото положение и щастието може да се наблюдава до 500 000 $ годишен приход. Засега няма точни данни по какъв начин се усещат хората с още по-високи приходи.

 

Сигурно е обаче, че над 80 на 100 от интервюираните се усещат задоволени от живота със сума до 100 хиляди. Несъмнено обаче възприятието за благополучие идва от чувството, че човек е самостоятелен и самичък управлява живота си. Парите дават на хората чувство за надзор над живота си. „ Резултатите от нашето изследване демонстрират, че високите приходи вършат хората по-щастливи. Ако обаче те имат някакви премеждия, парите няма да им оказват помощ, нито ще ги излекуват ", безапелационен е Канеман.

 

При западняците въпросът е явен – приказват за 100 хилядарки и нагоре.

 

Но нас ни вълнува какво е дереджето в България. С какъв брой пари нашенецът се усеща благополучен и какви са действителностите.

 

Cпopeд дaннитe зa живeeщитe в Изтoчнa Eвpoпa и нa Бaлĸaнитe нeoбxoдимaтa cyмa, гapaнтиpaщa щacтиe, вapиpa мeждy 35 и 45 xиляди дoлapa гoдишнo, ĸoeтo пpaви пo мeждy 2900 и 3700 дoлapa мeceчнo.

Зa cpaвнeниe, в Зaпaднa Eвpoпa и cĸaндинaвcĸитe дъpжaви гopнaтa гpaницa e дocтa пo-виcoĸa - 100 xиляди дoлapa нa гoдинa или нaд 8300 дoлapa мeceчнo. Дoлнaтa e нaпoлoвинa - 50 xиляди дoлapa.

 

Около 2600 лв. са нужни на тричленно семейство в България, с цел да „ върже “ месеца, пресмятат профсъюзни специалисти. За да живее обаче добре, без да брои левчетта и стотинките, на същото семейство са нужни най-малко още 1500 лв.. Това прави 4 100 лева месечно. Или близо 50 хиляди лв. годишно.

 

За да се почувства обаче човек в действителност благополучен – със зимна и лятна отмора и едноседмична екскурзия в чужбина, - са нужни още към 15 000 лв., което прави 65 хиляди, счита икономистът Димитър Недев.

 

56 404 българи са получили от 60 000 до 120 000 лв. предходната година годишен приход. Близо 110 000 души са получили от 36 000 лв. до 60 000 лв..

 

По скалата на проф. Канеман (отнасяща се за развинти страни), не повече от 170 000 българи са имали съображение да се усещат щастливи през 2022 година Ако се пресметна обаче покупателната дарба у нас техният брой може да стигне до 230-250 хиляди души. При състояние, че се доверим на цените, които ни дава държавното управление. Което малко българи одобряват на доверие.

 

Има обаче една специфичност. В Съединени американски щати делът на сивата стопанска система е едвам 6%. У нас тя е към 36%. Това значи приходи на мрачно, които няма по какъв начин да бъдат изчислени.

Обобщеният показател на щастието, който проучването " Индекс на щастието: България 2022 година " демонстрира, че сме най-нещастните в Европа. В света сме на 100-о място. Причина за това е ниският стандарт на живот, настояват интервюираните.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР