С тържество пред паметника на Васил Левски в двора на

...
С тържество пред паметника на Васил Левски в двора на
Коментари Харесай

Разград отбеляза 185 години от рождението на Апостола на Свободата 

С празненство пред паметника на Васил Левски в двора на учебното заведение, носещо името на Апостола на Свободата, Разград означи 185 години от рождението му. Събитието бе проведено от ОУ “Васил Левски “ и Община Разград.

То стартира с поетично-музикална стратегия от стихове и песни, отдадени на Левски. Изпълниха ги деца от Детска театрална групировка „ Роли Дроли “ с началник Валентина Георгиева и от клуб „ Млади възрожденци “ с началник Недялка Неделчева, и двете към ОУ “ВасилЛевски “.

Историкът и учител в учебното заведение Нели Николова произнесе тържественото слово за Апостола. В него тя напомни непреходността, мъдростта и галактическата истина в думите и идеалите на най-светлата персона в българската история. „ И през днешния ден Левски ни е нужен: като опора в дните ни, като коректив в делата ни, като източник на мощ, храброст и убеденост, като извор на националносамочувствие и достолепие. Нека да бъде мярката на съвестта ни, матрицата на мислите ни. “ – сподели Нели Николова. Словата и концепциите му трансферират рестриктивните мерки на времето и пространството – добави тя, припомняйки прословутите изречения за облагата за цялостен народ, за свободата на тепсия, за времето, което ни обръща. „ Благословен е за България денят, в който преди 185 години е роден Васил Левски “ – заключи Николова.

След тържествената й тирада стартира поднасянето на венци и цветя. Първи пред паметника на Левски застанаха деца и учители от ОУ “Васил Левски “-Разград, а след тях респект от името на управлението на Община Разград отдадоха заместник-кметовете Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров. Цветя и венци бяха поднесени от представители на: Областна администрация-Разград, Областния съвет на Българска социалистическа партия и общински съветници от Българска социалистическа партия, Регионален исторически музей, Република България “Проф. Боян Пенев “, Капански ансамбъл-Разград, Областен съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва-Разград, от признателни жители.

Присъстващите имаха опция да прегледат и дребна експозиция с книги, отдадени на Апостола, както и от фотоси на многочислените монументи на Васил Левски от разнообразни краища на страната.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР