С тържествено заседание се откри 46-ото Народно събрание. Депутатите положиха

...
С тържествено заседание се откри 46-ото Народно събрание. Депутатите положиха
Коментари Харесай

Новият парламент: Има ли ценности, които да обединят партиите на протеста



С тържествено съвещание се откри 46-ото Народно заседание. Депутатите поставиха клетва да съблюдават законите и да се управляват от ползите на народа. Шестте политически сили в новия парламент показват през днешния ден водещите си цели.

Темата разяснява в “Нашият ден “ политологът  Христо Панчугов:

“Няколко са огромните въпроси пред този парламент. Първият е дали ще успее да отговори на публичните упования. Да даде отговор на въпросите има ли такива полезности, които могат да съберат така наречен " партии на митинга " в границите на едно реформаторско ръководство. Вторият огромен въпрос е дали ще може да създаде модел, който да даде отговор на въпроса по какъв начин наподобява смяната в България , която се търси от известно време. Каква е алтернативата на това, което следим сега.

Изборите имат доста елементарна функционалност – те трансформират гласовете в мандати. Не е работа на българските жители да вземат решение проблемите на политиците. Идва място на политическото водачество – по какъв начин да се сътвори подобен консенсус, допускащ сформиране на държавно управление към общи полезности.

Тук въпросът не е просто на болшинства. Тук въпросът е какво събира тези партии в какъв дневен ред. И кой носи отговорност за компромисните решения, които са неизбежни и за този дневен ред.

Ключово е да се знае кой е индивидът, носещ отговорност за триумфа или за неуспеха на съответната политика. Всичко друго ще ни върне в диалога в по-предишния парламент, в който се шантажираше за опазване на болшинство, взимаха се искрено нездравословни за българската политика решения.

Трябва да се завърши с този политически шантаж и единственият късмет това да се случи е обществен диалог за дневния ред и за хоризонта на идващото ръководство . Всичко друго ще обрече на неуспех каквото и да е държавно управление даже и то да събере болшинство. Защото математическото болшинство в този парламент няма да е задоволително. "



Правителство към общи полезности

" Много пъти съм казвал в разнообразни обстановки, че българските политици не могат да водят обикновен диалог, а ние желаеме да водят спор.

Първите прояви, идващи от Слави Трифонов и Има Такъв Народ, са тъкмо противоположното на желанието за водене на диалог. Те са още веднъж опит да се наложи някакъв честен ултиматум и да се даде морална оценка. "

Имената на партиите

" Партиите би следвало да отразяват дълбоките полезности, които събират хората в тях и които дават ориентир освен на тези хора, само че и на гласоподавателите какви са политиките, които се следват.

В момента имената на българските партии са много първосигнални. Те целят други резултати, а не толкоз да дадат ориентир за полезностите, които седят в основата на партиите. Най-вече тъй като доста постоянно липсват такива и партиите се образуват от  краткосрочни съответни политически цели. "

Пожелава

" Леко шеговито, поисквам им да си отгледат гръбнак да понесат отговорност за тази обстановка, а не да я товарят още веднъж на главите на българските жители. "

Чуйте Христо Панчугов в звуковия файл.
Снимки: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР