С тържествено издигане на знамето на Република България започна церемонията,

...
С тържествено издигане на знамето на Република България започна церемонията,
Коментари Харесай

Община Видин чества Деня на независимостта

С тържествено издигане на знамето на Република България стартира церемонията, с която през днешния ден във Видин бе маркирана една от най-важните дати в националната ни история.

Честването на 114-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта събра на площад „ Бдинци “ представители на локалната и държавна власт, на политически партии, на културни и просветителни институции и организации, както и доста възпитаници и жители. На събитието участваха кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, заместител регионалният шеф Шишман Чаушев, ръководителят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът Десислава Тодорова и други

Датата 22 септември 1908 година се свързва с един от най-значимите моменти в новата история на страната ни, акцентира в словото си видинският кмет. Той напомни събитията, които довеждат до тази преломна дата, както и политическите и икономическите последствия от оповестяването на Независимостта. На площад „ Бдинци “ още веднъж прозвучаха и паметните слова, които княз Фердинанд произнася на днешната дата преди повече от век в църквата „ Св. 40 мъченици “ във Велико Търново: „ Винаги миролюбив, моят народ през днешния ден копнее за културен и стопански напредък; в това отношение нищо не трябва да спъва България; нищо не би трябвало да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде съгласно както той желае “.

„ Както идеята на Съединението, по този начин и тази на Независимостта са дело, извоювано с помощта на могъщата духовна сила и ползите на целия народ, на обединяването на напъните на всички в името на огромния народен блян. Урок, който повече от всеки път през днешния ден би трябвало да преосмислим и да извлечем поуката, която да ни насочи по верния път, с цел да се възражда и просперира страната ни, с цел да добрува българският народ и се гордее със своето завещание “, съобщи още в словото си доктор Цветан Ценков.

В знак на респект формалните лица, представителите на институции и жители сервираха венци и цветя пред паметника на починалите във войните за национално обединяване.

Честването продължи с празничен привет от Ансамбъла за национални песни и танц „ Дунав “. На финала присъстващите се хванаха на кръшно „ Дунавско хоро “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР