С шествие на толерантността отбелязахме 76-ата годишнина от спасяването на

...
С шествие на толерантността отбелязахме 76-ата годишнина от спасяването на
Коментари Харесай

С шествие на толерантността отбелязахме годишнина от спасяването на българските евреи

С шествие на толерантността отбелязахме 76-ата годишнина от спасяването на българските евреи и паметта на жертвите на Холокоста.

Стотици жители, общественици, политици и представители на еврейската общественост от цялата страна се включиха в шествието на толерантността под наслов „ Заедно за България, дружно за Европа “, което потегли от църквата " Света София " и стигна до паметника на Спасението до Народното събрание.

Шествието поведоха хванати за ръце ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, столичният кмет Йорданка Фандъкова, президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер, представители на Светия синод и депутати.

" Спасяването на българските евреи потвърждава ценностната система на нашия народ ", съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на церемонията за отбелязване на Деня на спасението на българските евреи и респект към жертвите на Холокоста.

Щастливи сме, че запазихме над 48 хиляди живота, това би трябвало да се знае, да се споделя и да бъдем горди, уточни Караянчева. Тя означи, че наличието на толкоз младежи демонстрира, че хуманността и толерантността са качества, които продължаваме да възпитаваме в нашите деца. Много нации са водили тежки борби, само че българският народ е спечелил своята борба, като е избавил над 48 хиляди човешки живота, уточни тя.

Нека отдадем своето почитание и респект на всички общественици, политици, парламентаристи и жители, които са застанали като един да запазят своите съседи и другари, добави Караянчева.



Тя сподели, че през днешния ден е ден, в който би трябвало да сведем глави и да изкажем своята респект към жертвите, само че би трябвало и ясно да се противопоставим на антисемитима, на расизма, на опълчването на етническа и верска основа. Защото светът е световен и има доста провокации, само че в случай че ние възпитаваме нашите деца да бъдат положителни, толерантни и да помнят, ние и светът няма да погинем, съобщи ръководителят на Народното събрание. Тя цитира и еврейската сентенция, съгласно която, в случай че спасиш един човек, спасяваш целия свят.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че 10 март е незабравим ден в българската история. Българският народ избра да протегне ръка на своите евреи, изправи се, с цел да избави тях, само че и себе си, да спре изтреблението и да потвърди на Европа и света, че чудеса стават там, където има даже един, който се възправя против злото, уточни Фандъкова.

Тя прикани да помним това време, да не позволяваме да покълват семената на омразата и да потвърдим, че човечността е жива и през днешния ден. Днес преминахме през улиците на София, с цел да потвърдим, че пазим правилата на толерантността и взаимното почитание и сме длъжни да ги предаваме на децата си, съобщи кметът на София, представена от Българска телеграфна агенция.



Председателят на " Шалом " Александър Оскар означи, че Паметникът на спасението въплъщава българските евреи, закриляни от българския народ, само че е и монумент на смелостта, на достолепието и на достойнството. Когато стоим пред паметника, ние почитаме както живота, по този начин и гибелта, даваме си равносметка и за изборите, които би трябвало да създадем, с цел да не допуснем злото да завладее обществото, уточни той. Оскар напомни, че този монумент от предходната година има своя близнак в Тел Авив.

Днес битката с антисемитизма и всяка форма на дискриминация е освен значима, само че и съдбоносна, разяснява Александър Оскар. Нека потвърдим, че хуманният акт на спасяването на българските евреи не е исторически спомен от предишното, а отговорност да се опитваме всеки ден да създадем света по-добър, да не стоим безучастно, когато хората към нас страдат, сподели той.

Посланикът на Израел Ирит Лилиан разяснява, че спасението на българските евреи е неповторим миг в историята на Европа. В най-тъмните моменти на човечеството духът на любовта и равенството промени хода на историята, разяснява тя. Посланикът означи, че е постоянно обвързване да почитаме хората, които са предотвратили депортацията на евреите и уточни, че те са същинските герои на българското общество.

Най-важната ни задача през днешния ден е да надигнем глас за обществено приобщаване, да призовем за обич, състрадание и приемливост в една ера, помрачена от облаци, сподели дипломат Лилиан.

Пред Паметника на спасението бяха поднесени венци и цветя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР