С рязка критика излезе адвокат Михаил Екимджиев срещу отказа на

...
С рязка критика излезе адвокат Михаил Екимджиев срещу отказа на
Коментари Харесай

Екимджиев: КС наруши правата на Кирил Петков

С внезапна рецензия излезе юрист Михаил Екимджиев против отхвърли на Конституционния съд (КС) да конституира съпредседателя на „ Продължаваме промяната ” (ПП) Кирил Петков като заинтригувана страна в делото по проблема с канадския му паспорт. Петков няма да бъде изслушан навън съвещание на Конституционен съд, както изиска, и няма да получи опцията да показа мнение по казуса.

„ Твърдението, че някогашен министър и водач на новоучредена политическа партия е извършител на Конституцията, съществено визира обществената известност, положителното име и достолепието на Петков, които са същностни аспекти от правото му на персонален живот, обезпечено от чл.32 от Конституцията, както и от чл.8 от Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи ”, коментирал е Екимджиев, представен от пресцентъра на обединението, пред който е изразил позицията си по тематиката.
 Кирил Петков е леко обезпокоен от вниманието на прокуратурата, Асен Василев се нервира от въпроси за двойното поданство Кирил Петков е леко обезпокоен от вниманието на прокуратурата, Асен Василев се нервира от въпроси за двойното поданство
Леко ме тормози, че Конституционният съд не пожела да ме изслуша персонално и че Специализираната прокуратура се задейства. Но не ме е стра...

Екимджиев цитира текста от главния закон, гарантиращ цялост на персоналния живот на жителите и правото им на отбрана против противозаконна интервенция в персоналния и фамилния им живот, и против посягане върху достойнството, достолепието и положителното им име. Заплахата за публичния облик на Кирил Петков, изяснява юристът, е „ явна в подтекста на изнесените от него шокиращи данни за брутални корупционни практики на някогашните ръководещи от ГЕРБ, които предизвикват проблема с поданството му ”.

„ След като Петков и Асен Василев оглавиха " Продължаваме промяната ", изказванията за нарушаване на конституцията ерозират обществените им послания за честност и морал, които са етична платформа на новоучредената партия... ГЕРБ са в основата на политическата корист с проблема за поданството на Петков, защото " Продължаваме промяната " е главният им политически конкурент съгласно социологическите изследвания. В удостоверение на това е и фактът, че навръх 13 октомври прокуратурата, чиято връзка с ГЕРБ е общоизвестна, заяви, че към този момент се занимава с поданството на новия политически водач, чиято увереност и харизма очевидно " опасяват " ", развива хипотезата си Екимджиев.

А най-после показва, че Конституционен съд е отказал да обезпечи отбрана на конституционните права на Петков, като изслуша някогашния министър и одобри мнението му по проблема. „ Така от страж на Конституцията, Конституционен съд става неин рушител ”, упреква юристът висшия държавен орган. По думите му, това демонстрира, че съдът е „ впрегнат за почистване на политически сметки ” и всичко може да завърши с следващото наказание на България в Европейския съд по правата на индивида. „ Тогава поражда въпросът защо ви е тогава Конституционен съд, дали той пази или гази Конституцията?! ”, пита предизвикателно Екимджиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР