С решение от днес Апелативен съд - Пловдив отмени изцяло

...
С решение от днес Апелативен съд - Пловдив отмени изцяло
Коментари Харесай

Отмениха присъдите на Райфъла и сие!

С решение от през днешния ден Апелативен съд - Пловдив анулира напълно присъдата на Окръжния съд, с която Атанас Червенков, Веселин Загорски, Симеон Генов, Бисер Романов, Васил Василев са приети за отговорни за осъществен в съучастничество преднамерен опит за ликвидиране с користна цел на А.Г., както и за палежи на леки коли. Със същата присъда подсъдимите Атанас Червенков и Стефан Гичев са приети за отговорни за предаване и държане на муниции за огнестрелно оръжие в огромни количества.

Според Апелативния съд макар забележителните старания при изясняване на фактическата конюнктура по делото, представляващо и правна трудност са позволени основни процесуални нарушавания, които не могат да бъдат поправени от актуалната инстанция. В претекстовете към присъдата е позволено несъгласие по отношение на формите на виновност на подсъдимите при осъществяване на действията, в които са упрекнати. Първоначално е признато, че всички съучастници във веригата от подбудителя към причинителя са работили с възможен предумисъл, а обвиняването е за осъществен опит за ликвидиране, което може да бъде осъществено единствено при съществуването на директен предумисъл.

Едва когато преглежда в елементи съучастническата активност на всеки от подсъдимите, съдът приема, че действията са осъществени при директен предумисъл, каквато теза е развита от прокуратурата още с импортирания обвинителен акт. По еднакъв метод съдът е подходил и при обосноваването на виновността на подсъдимите във връзка обвиняванията за осъществените палежи на коли. Противоречието в претекстовете не дава опция да се откри точната роля на всеки един от тях и по този метод са накърнени правата на всички страни в процеса.

Наред с това Апелативният съд е показал, че не може да се одобри мнението в претекстовете към присъдата, че предаването и придобиването на боеприпасите за огнестрелни оръжия може да се реализира от Червенков по отношение на Гичев неприсъствено, още повече при неконкретизирана форма за предумисъл.

Апелативният съд е установил, че в хода на правосъдното съвещание първоинстанционният съд е позволил и други нарушавания, които, въпреки и да не са до такава степен основни, са се отразили върху окончателния правосъден акт. Въззивната инстанция е открила, че преди започване на правосъдното разследване като частен обвинител е конституиран А. Г., чийто повереник по време на досъдебното произвеждане е взел участие по делото в друго процесуално качество. Този пропуск след това е поправен от съда посредством анулацията на постановеното определение и ново конституиране на потърпевшия с различен повереник, въпреки да е било задоволително първият от тях само да бъде отхвърлен от процеса. Неоснователно е отказано на отбраната събирането на доказателства, свързани с изказванията й за съществуването на съображение на отказ на правосъдния състав, с цел да може този въпрос дефинитивно да бъде решен по време на правосъдното разследване.

Апелативният съд е дал инструкции при новото разглеждане на делото от различен състав на съда посочените нагоре нарушавания да бъдат отстранени.

С присъда от 16.01.2017 година Окръжен съд - Пловдив призна подсъдимите Веселин Загорски, Атанас Червенков, Симеон Генов, Бисер Романов и Васил Василев за отговорни за преднамерен опит за ликвидиране с користна цел, както и за осъществяване на поредност от палежи и заличаване на движимости, за което им е наложил общи най-тежки санкции, надлежно: на Веселин Загорски - шестнадесет години отнемане от независимост, на Атанас Червенков - тринадесет години отнемане от независимост, на Симеон Генов - шест години отнемане от независимост, на Бисер Романов - в размер на пет години и осем месеца отнемане от независимост, на Васил Василев - четири години и шест месеца отнемане от независимост. Отделно от това подсъдимият Атанас Червенков и Стефан Гичев са били приети за отговорни и за предаване и придобиване без съответно позволение на муниции за огнестрелни оръжия в огромно количество, за което с изключение на Атанас Червенков е наказан и Стефан Гичев - на 2 година отнемане от независимост, като наложеното наказване на съображение член 66, ал.1 от Наказателен кодекс се отсрочва за период от 5 години. 

Със същата присъда подсъдимите Веселин Загорски, Атанас Червенков, Симеон Генов, Бисер Романов и Васил Василев са наказани да заплатят солидарно на гражданския просител и частен обвинител А.Г. сумата от 50 000 лв., представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди от закононарушението по член 116, алинея 1, т. 7, т. 9 във вр. с член 115 във вр. с член 18, алинея 1 вр. член 20 от Наказателен кодекс ведно със законната рента към тази сума, считана от 12.02.2014 година до окончателното й погашение. Присъдата беше обжалвана от подсъдимите пред Апелативен съд - Пловдив. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР