С решение на кабинета са определя, че ще има още

...
С решение на кабинета са определя, че ще има още
Коментари Харесай

Борисов ще назначи още двама зам.-министри на здравеопазването

С решение на кабинета са дефинира, че ще има още двама заместник-министри на опазването на здравето. Правителството промени устройствения устав на министерството. Мотивите са, че с двамата спомагателни заместници на министър Костадин Ангелов ще се ускори основаната организация за ограничение разпространяването на COVID-19. Така Ангелов към този момент ще има петима заместници.

Към момента не са известни съответни оферти за зам.-министерските постове.

Междувременно здравната парламентарна комисия гласоподава на първо четене да отпадне наложителното болнично лекуване на инфектираните с ковид. Това стана с промени в Закона за здравето, препоръчани от ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

От текста на в този момент настоящия закон отпада формулировката, че болните от заразни заболявания, в това число и COVID-19, подлежат на "задължителна изолираност и/или болнично лекуване ". Проектът планува да остане единствено "задължителната изолираност ".

Помените бяха подкрепени от ГЕРБ и "Обединени патриоти ", а социалистите и Движение за права и свободи се въздържаха.

Депутатът от левицата Георги Йорданов заподозря, че промените се вършат, с цел да се освободят ръководещите от административна отговорност при случаите, в които заболели от коронавирусна зараза не могат да бъдат признати в лечебните заведения.

Според Дариткова измененията целят прецизиране на наредбите.

Приетите промени плануват опция районните здравни инспекции да могат да постановат карантина посредством позвъняване по телефона, посредством есемес или известие по електронната поща.

При изключителна епидемиологична конюнктура здравният министър ще може да постанова възбрана за експорт на лекарствени артикули за облекчаване на потребностите в страната, гласи признатият текст. Санкцията за нарушителите ще е от 50 до 100 хиляди лева, а при наново нарушаване - от 100 до 150 хиляди лева

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР