С рекорден интерес и слънчево време протече шестото издание на

...
С рекорден интерес и слънчево време протече шестото издание на
Коментари Харесай

Над 600 души взеха участие в състезание по тичане в Борисовата градина

С рекорден интерес и слънчево време протече шестото издание на едно от най-масовите и атрактивни спортни събития на есенна София. В утринните часове на неделния 29-ти октомври по алеите на Борисовата градина се организира градският крос " Renault Morning Run ".

В надпреварата се включиха към 700 души на друга възраст, измежду които 50 деца и 20 представители на разнообразни български медии. Участниците бяха както професионални спортисти, по този начин и фенове, които напълно неотдавна са създали първите си кросове в парка. Дисциплините, в които тичаха бяха 5, 10 и 20 км.

Състезанието тази година съумя да притегли рекорден брой фенове, като за пръв път участниците на 10 км бяха повече от тези на 5 км. Според един от уредниците - Григор Върбанов, заместник-председател на Спортен клуб " Бегач ", това се дължи на възходящата известност на този спорт.

" Организираме това съревнование за шеста година и за пръв път то надвиши 600 участници. Изглежда хората харесват бягането от ден на ден и привличаме нови негови почитатели. Тази година имаше и новости в организацията. Една от тях бяха пейсърите, които задаваха движение за избрани времена, с цел да може да се изминат по-бързо дистанциите от 5, 10 и 20 км. Така помогнахме на доста хора да подобрят персоналните си върхове. Друга забавна оригиналност беше медийното съревнование " Media Run " на 5 км. В него се включиха доста публицисти, които се бориха за наградата най-бърза медия ", описа Върбанов.



Всички финиширали в надпреварата получиха медали и специфични награди от уредниците и сътрудниците. В най-късата отдалеченост - 5 км, преди всичко при мъжете се класира участникът от тима на " TechHuddle " Христо Цветков, който измина дистанцията за 19 минути и 26 секунди. Негови подгласници станаха Александър Димитров и Георги Георгиев-Елби.

При дамите на същата отдалеченост победителка стана Таня Димитрова, която със своите 19 минути и 51 секунди не изостана доста след първия при мъжете. След нея в класирането са Радостина Бохорова и Мария Дарандашева.

В дистанцията, която притегли максимален интерес - 10 км, най-бърз беше Теодор Банев (48 мин. и 55 сек.), следван от Стефан Късев и Златко Стоянов. Най-бързата дама на 10 км се оказа Весела Василева (45 мин. и 56 сек.), а след нея в класирането се подредиха Сабина Николова и Ася Кременлиева.

Победител измежду състезаващите се в най-предизвикателната дисциплинираност - 20 км, беше Мирослав Спасов (1 ч. 17 мин. и 39 сек.). На второ и трето място след него бяха Методи Георгиев и Даниел Кубашлиев. При дамите класирането на 20 км оглави Елеонора Георгиева (1 ч. 34 мин. и 5 сек.), следвана от Галина Дженева и Ралица Ангелова.

В специфичното медийно съревнование " Media Run ", което тази година се организира за пръв път, също имаше засилен интерес и оспорвано класиране.

20 представители на разнообразни български медии - национални малките екрани, осведомителни организации, радиа, печатни и електронни издания, се състезаваха на дистанцията от 5 километра. Най-бърз измежду тях се оказа Боян Бойчев от списание " Атлетика ", следван от Милен Николов от Sportal.bg и Пламен Савов от Информационна организация " Блиц ". Дамите, които се класираха на призови позиции в медийната конкуренция, бяха Кристина Бергова от телевизия " BiT ", Александра Ненкова от радио „ Тангра Мега Рок “ и Гергана Михайлова от " Капитал Weekly ".

Според най-бързият измежду публицистите - Боян Бойчев от списание " Атлетика ", медийната конкуренция е извънредно сполучлива самодейност, която ще подтиква повече негови сътрудници да отделят време за спорт.

" Гласувам с две ръце за тази концепция, тъй като публицистите, които отразяват сходни събития, би трябвало също да спортуват. Аз, да вземем за пример, спортувам постоянно и за мен не беше проблем да пробягам 5-те км в парка за 20 минути и 35 секунди ", сподели Бойчев.

Александра Ненкова от Радио „ Тангра Мега Рок “ също прави оценка високо концепцията за медийно съревнование. За нея " Media Run " се е трансформира в мотив да стартира да тича постоянно.

" Беше доста мотивиращо неделя заран да станеш и да потичаш с толкоз доста хора. За първи път вземам участие на съревнование по тичане и търча в толкоз огромна компания. Изглежда това ми оказа помощ, тъй като усъвършенствах персоналното си достижение с 5 минути, което е в действителност доста. Тичам напълно неотдавна и мотивацията за това съревнование доста ми оказа помощ да стартира да спортувам по-активно. Вече върша проекти и за последваща сходна конкуренция ", съобщи Ненкова.

Освен на медиите, особено внимание тази година беше отделено и на най-малките участници. За тях беше проведено детско съревнование – " Sofia Kids Run ", чиято съществена цел е да разпространява здравословния метод на живот и да разсъни интерес у децата към интензивностите навън и бягането. Детското съревнование, което включваше занимателни лекоатлетични игри, притегли към 50 от най-малките участници.



Друга традиция, която беше продължена и с петото издание на " Renault Morning Run ", беше благотворителната идея, която всички участници имаха опция да поддържат. По 5 лева от всяка такса за присъединяване ще бъдат дарени на Фондация „ Воден път “ за образуване на коледен шампионат по плуване за деца с двигателни и ментални усложнения.

" Renault Morning Run ", дружно с всички съпътстващи негови събития, се провежда от Спортен клуб " Бегач ". Състезанието се организира с поддръжката на Столична община и Renault България, както и със съдействието на Vivacom, 60k, Sport Pass, Doppelhertz, Българска федерация по лека атлетика и програмата на IAAF Kid’s Athletics.

Следващото събитие, част от програмата на Спортен клуб " Бегач ", е " The BIG Tech Run ". То ще се организира на 10-ти декември в " София Тех Парк " и е ориентирано към хората, ангажирани в софтуерната и финансовата сфери в България.
``
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР