С разпореждане на парламентарния шеф извънредното заседание на НС е

...
С разпореждане на парламентарния шеф извънредното заседание на НС е
Коментари Харесай

Преди деня за размисъл: Извънредно заседание на парламента за ветото и Лукойл

С предписание на парламентарния началник изключителното съвещание на Народно събрание е планувано за 27 октомври от 12:00 часа в последния ден на предизборната акция.

Съобщението е оповестено на уеб страницата на Народното събрание. Заседанието беше поискано от ГЕРБ, а Движение за права и свободи ги поддържаха, за разискване и отменяне на президентското несъгласие върху либерализацията на цените за електричеството на битовите консуматори.

Ветото към този момент беше отхвърлено в енергийната комисия по-рано през днешния ден, която одобри още веднъж поправките в закона за енергетиката по този начин, както Народно събрание ги гласоподава преди президентското несъгласие. По обяснението на ръководителя на комисията Делян Добрев опозицията е права да излага опасенията си за енергийно обедняване след либерализацията, само че тя е вкарана измежду изискванията в Плана за възобновяване и резистентност, заради което парите от него са пленник на отхвърлянето на ветото.

Въпреки че от ПП-ДБ обявиха, че няма да дойдат на пленарното съвещание, тъй като това е популистка и предизборна акция, техните депутати бяха на съвещанието на енергийната комисия и гласоподаваха дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи за отхвърлянето на ветото на Румен Радев.

" Ако отхвърлим ветото в залата, в петък " Лукойл " би трябвало да стартира да прави от вторник вноски в размер на три милиона лв. дневно, които три милиона лв. да се връщат на хората под формата на 73 стотинки отстъпка за бензина и дизела. ", разяснява след съвещанието Делян Добрев.

От ПП-ДБ обаче предизвестиха, че няма да участват и. Според ГЕРБ повода е, че като точка в дневния ред ще бъде и тематиката за " Лукойл ".

След ветото е планувано и първото гласоподаване на ремонти в закона за запасите от петрол и нефтопродукти. Вносители на законопроекта са депутатите Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Именно тук попада тематиката за " Лукойл ", а от ГЕРБ заподозряха ПП-ДБ, че бягат от нея, като Добрев даже съобщи, че министри и ръководители на ПГ са на хранилка на рафинерията.

Днес министър председателят

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък успокои, че депутатите му дружно с сътрудниците им от Движение за права и свободи няма да внасят въпроса за отпадането на дерогацията, до момента в който " Лукойл " не си заплати въпросните 500 млн. налози. " Лукойл " и даже направи извода, че са подготвени да катурнат държавното управление поради рафинерията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР