С протест пред Министерството на околната среда и водите природозащитници

...
С протест пред Министерството на околната среда и водите природозащитници
Коментари Харесай

Природозащитници излязоха на протест след уволненията на директорите на Националните паркове

С митинг пред Министерството на околната среда и водите природозащитници показаха неодобрение от решенията във ведомството под управлението на служебния отраслов министър. Акцията бе проведена от коалиция " За да остане природа в България ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Протестиращите считат, че липсва воля за справяне с проблемите в бранша в интерес на природата. Поводът за това мнение е решението на Националния съвет по биологично многообразие отпреди седмица, обвързвано с приемането на природозащитни цели, касаещи и построяването на автомагистрала " Струма ".

Природозащитниците настояват, че е признат план на частна консултантска компания, вместо на направено от учените предложение.

" Новият народен съвет по биологично многообразие към Министерство на околната среда и водите (в който настоящи природозащитни организации бяха сменени със Съюз на ландшафтните архитекти, които са озеленители, без отношение към редки и предпазени типове, и Натура 2000) обезсмисли месеци работа и отхвърли предлагането на научната общественост, за сметка на предложение, създадено от частна консултантска компания и по този начин отсрочи още веднъж за неопределен срок решението на проблема с автомагистрала Струма ", декларират природозащитниците.

 Снимка: БТА

Бившият вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите в кабинета " Петков " - Борислав Сандов, изясни, че по негово време министерството се е водили напълно съгласно европейските условия за запазване на дивата природа.

Природозащитниците не са съгласни също с кадровите решения в министерството. Един от образците, който показват, е освобождението на шефа на дирекция " Национален парк Рила " Владимир Милушев.

 Снимка: БТА

Представител на Министерство на околната среда и водите съобщи на стачкуващите, че служебният министър може да се срещне с техни представители, само че те отхвърлиха. Вместо това обаче природозащитниците започнаха да скандираха " Мафия ".

Ден по-рано стана ясно че шефовете на " Национален парк Рила " и " Национален парк Пирин " са уволнени, а доста от сътрудниците на Владимир Милушев и Валери Мечев бяха разочаровани от дейностите на Министерство на околната среда и водите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР