С присъда, но не и за отнетия по особено жесток

...
С присъда, но не и за отнетия по особено жесток
Коментари Харесай

Заради провал на разследването: Крах на делото за жестокото убийство на възрастна жена

С присъда, само че не и за отнетия по изключително нечовечен метод живот на 94-годишната Емилия Бузова, завърши на втора инстанция процесът против обвинявания в нападението против старата жена. В претекстовете си Софийският апелативен съд насочва извънредно остра рецензия към проверяващите за метода, по който са подходили към следствието и който не е разрешил да стане ясно кой е причинителят на закононарушението.

На първа инстанция Петър Петров получи 22 години отнемане от независимост за това, че през октомври 2015 година проникнал в дома на старата жена във Видин и ѝ нанесъл побой, от който тя по-късно умряла. Петров бил арестуван с полицейска мярка за 24 часа и по-късно освободен заради липса на доказателства.
Възрастна жена на косъм от гибелта след побой във Видин Открита е изцяло безпомощна в дома си
Случаят бе огласен от близки на потърпевшата, които приканиха полицията да си свърши работата. Това отбелязва и съдът в претекстовете си: „ Единствено като разследване на медийният отзив от изявленията е почнало действителното следствие на станалото”.

Магистратите са безапелационни: органите на досъдебното произвеждане не са провели съответно във времето и законосъобразно в началото следствие, като арестуваните още в деня на побоя лица не са били освидетелствани, не са били взети проби от тях, а в това време не са разпитали и Бузова приживе, въпреки тя да е била в положение да приказва за случилото се продължение на най-малко 5 дни.
Присъда от 22 година затвор за рецидивиста, умъртвил стара жена във Видин Престъплението е осъществено през есента на предходната година
За решението Петров да бъде пуснат след ареста си коментарът е сбит: това е „ събитие, което актуалният съд оставя без коментар, с цел да не наруши етичните правила на третиране към органите на досъдебното производство”.

„ Липсата на законни и достоверни доказателствени източници за това, че упражненото по отношение на потърпевшата принуждение е осъществено от подсъдимия, не дава опция неговата наказателна отговорност да бъде ангажирана за причиняването на гибелта на пострадалата”, показват магистратите в решението си, с което присъдата на Петров е понижена доста, отпада и гражданският иск.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР