С приемането на шестия пакет санкции България получи дерогация и

...
С приемането на шестия пакет санкции България получи дерогация и
Коментари Харесай

ЕК опроверга енергийния министър за износа на руски горива

С приемането на шестия пакет наказания България получи дерогация и до края на 2024 година може да внася по море нефт от Русия. Това визира директно рафинерията " Лукойл Нефтохим ", която е съветска благосъстоятелност и преработва главно съветски петрол, доставян ѝ с кораби през Черно море.

В тази връзка държавното управление на Кирил Петков одобри решение, с което не разрешава износа на горива, създадени от рафинерията в Бургас, след 5 декември. Миналата седмица обаче стана ясно, че служебното държавно управление готви унищожаване на тази възбрана с оповестен план на решение на финансовото министерство. Енергийният министър Росен Христов обоснова решението в интерес на " Лукойл " с заплахата България да остане без гориво, а също по този начин с неналичието на възбрана за експорт.

Дерогацията е с цел да може България да създава и да изнася. Когато е дадена дерогацията, тя не е изисквала ограничение на търговията с създадените горива. Ние даже имаме обвързване да поддържаме енергийната сигурност в района – както вършим с тока, да го вършим и с горивата. През нас ще продължи да тече русия петрол към прилежащите страни “, сподели Христов в неделя в изявление за bTV.

Днес обаче Европейската комисия го опроверга, напомняйки, че дерогацията е дадена, с цел да може България да се доставя с нефт, а не да изнася за други страни.

Заради географската позиция на България тя получи дерогация за вноса на съветски нефт по море. Това е лимитирана дерогация до края на 2024 година Целта на дерогацията е да се доставя България с нефт поради характерната географска локация. Това не значи, че продуктите могат да бъдат изпращани до други европейски страни ", разяснява в понеделник представителят на Европейската комисия Даниел Фери по време на конференция, отговаряйки на журналистически въпрос.

Преди три седмици пък вицепремиерът Христо Алексиев съобщи, че от началото на август, когато проработи служебното държавно управление, износът на горива от България е стеснен " много съществено ". Тогава той употребява това като аргумент, с цел да изтъкне приноса на властта за намаляването на цените по бензиностанциите. В изявлението си през вчерашния ден енергийният министър съобщи, че има понижен " нерегламентиран " експорт, с което влезе в несъгласие с думите на Алексиев.


Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР