С позиция на БСП за 46-ата годишнина от налагането на

...
С позиция на БСП за 46-ата годишнина от налагането на
Коментари Харесай

9 септември скара БСП и ГЕРБ в парламента

С позиция на Българска социалистическа партия за 46-ата годишнина от налагането на комунизма със промяната на властта у нас на 9 септември 1944 година стартира пленарното съвещание на Народното събрание през днешния ден, декларацията бе изчетена от депутата от Българска социалистическа партия Александър Симов.

Той стартира обръщението към депутатите с думите: " Тази дата продължава да провокира митинги... Сбогом ".

" Днес е съвременно да се приказва единствено неприятно за 9 септември, само че можем да изхвърлим всички легенди ", сподели Симов и се върна в спомените за това по какъв начин са живели двамата му дядовци.

По думите му обаче, 9 септември е отговорът на един проблем - " на паразитните елити, на заплащането за отрязани партизански глави, а отритването на самата дата значи да отречем поривът за друг живот ".

" Провалът на 30-годишен Преход, маркиран със сълзотворен газ, ще кара доста хора да се връщат към смисъла на 9 септември, с цел да схванат неговите фантазии и неточности ", сподели в умозаключение Александър Симов.

С декларация отговори ГЕРБ от името на депутата Тома Биков.

" Днешната дата би трябвало да се помни, тъй като има доста измерения, не през цялата си нова история България е живяла в мир и българи са убивали българи в името на непознати ползи. 9 септември е урок за всички български политици и най към този момент за всички, които би трябвало да отстояват българския интерес, в нея няма осъществена гражданска война, българският народ не взе участие в преврата, сбъднат от външни политически фактори, за страната да бъде преместена в друга геополитическа сфера. Българският народ не избра 9 септември, а избра след 45 година през днешния ден да е при Европа и развитите цивилизовани страни ", сподели Биков.

По тематиката за датата и историята за 9-ти септември се включиха и от Вътрешна македонска революционна организация от името на Милен Михов.

" Бяхме очевидци на една декларация от страна на левицата, на брутално потребление на историята. На Българска социалистическа партия е нужна тезата за историческия фашизъм... Питам управлението на Българска социалистическа партия поддържа ли решенията на Българска комунистическа партия от Пленума за рецесията, провокирана от Тодор Живков ", попита риторично Михов.

По-рано Съюз на демократичните сили също излезе с декларация във връзка датата 9 септември.

" 30 години след края на тоталитарния режим наследниците на Българска комунистическа партия към момента означават тържествено 9 септември като най-светлата за тях дата. Празнуват комунистическия прелом,осъществен с поддръжката на Червената войска, който предопредели нерадостната орис на България да бъде от неправилната страна на Желязната завеса в продължение на половин век ", пишат от синята партия.

Според тях днешният 9 септември обаче е по-различен от останалите.

" Подготовката за него стартира с притеснителни сигнали и събития. В София се появиха бесилки, изскочиха призраците на комунистическите способи за кавга с несъгласните, появи се самоназначила се морална полиция за линч на другомислието. Гражданските митинги бяха яхнати от алените лица на прехода и техните синове и дъщери, които безсрамно се дефинират като носители на смяната ", изясняват от Съюз на демократичните сили.

" 9 септември ни припомня за себе си надменно и безсрамно. Вместо да се извинят за зверствата на комунистическия режим, Българска социалистическа партия и производните й се готвят за нов успех. Разчитат на късата памет на хората, на незнанието на младите и на перфидно подхранваната носталгия към комунизма.

Този нов 9 септември на подправените проевропейци, които гледат с поклонение към петолъчката на Кремъл, а не към звездите на Европейски Съюз, не би трябвало да се случва! Не би трябвало да позволяваме те да реализират задачите си, за които се борят с всевъзможни средства ", е позицията на Съюз на демократичните сили за партията.

" Не би трябвало да позволяваме да излъжат да следващ път българските жители! Техният кървясъл 9 септември не би трябвало да бъде оправдан! Това е задачата на десните партии и сме длъжни да я осъществим, без да се огъваме и поддаваме на опитите за дискредитация и замяна на демокрацията в България ", приканват от Съюз на демократичните сили.

Деветосептемврийският прелом е принудително завладяване на централната и локалната власт в България, проведено от опозиционната политическа коалиция Отечествен фронт и осъществено през нощта на 8 против 9 септември 1944 година.

Превратът е сбъднат малко след оповестяването на Съветско-българската война и в случай на частична окупация на територията на страната от Червената войска.

Той е проведен небрежно и е извършен от дребна група младши офицери (общо в акцията вземат участие към 450 души, в огромното си болшинство бойци, настоящи по заповед) и включва завземането на няколко здания в доста стеснен периметър в самия център на София.

В резултат на преврата е свалено основаното дни по-рано държавно управление на Константин Муравиев и на власт идва държавно управление на Отечествения фронт (ОФ), отпред с Кимон Георгиев. Отечествен фронт завзема властта в България благодарение на поддъращи го формирования на Българската войска, както и с поддръжка на партизаните от прокомунистическата Народоосвободителна въстаническа войска (НОВА).

Страната подписва помирение със Съюзниците и трансформира геополитическата си ориентировка, като стартира присъединяване на тяхна страна във Втората международна война. След това значимо събитие България попада в руската сфера на въздействие и настава огромна политическа, икономическа и обществена смяна в обществото.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР