С поздрав към представителните роти на Националния военен университет Васил

...
С поздрав към представителните роти на Националния военен университет Васил
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Уроците на историята могат да ни спестят грешките, които има риск да допуснем отново

С привет към представителните роти на Националния боен университет " Васил Левски “ продължиха националните празнувания на Независимостта на България във Велико Търново. Ротите бяха приветствани от министър-председателя на страната Гълъб Донев, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус “ . Последва прочитане на Манифеста за оповестяването на Независимостта на България, написан на железопътна гара край Велико Търново през 1908 година. Празнични слова произнесоха кметът на остарялата столица Даниел Панов и премиера Донев.

Градоначалникът напомни, че 22 септември – Денят на българската Независимост е ден, изпълнен със мощни страсти и необикновен заряд.

" Днес ние актуалните българи би трябвало да вникнем в мъдростта и уроците на нашите предшественици, да не разрешаваме да бъдем изкуствено разделяни поради едно или друго его, една или друга политика, или политическа партия. Трябва мощно да кажем НЕ на зависимостите. Трябва мощно да кажем НЕ на разделянето и да учим нашите деца също да споделят НЕ. Нека бъдем самостоятелни в мислите и душите си като хората, пред чиято памет всички ние се прекланяме през днешния ден “, прикани кметът Панов.

Министър-председателят напомни, че Освобождението, Съединението и Независимостта са историческия сплит, който свързва Третото българско царство с Първата българска страна, основана през 681 година.

" Нека си напомним най-първият роман за България. Той е завет за мощ в единението. Да сме като един - това ни завеща хан Кубрат първоначално. Да сме страна почтена да бъде пълноправен член на цивилизованите нации, записаха предците ни в Манифеста за самостоятелност. Макар да е писан на железопътна спирка по пътя, който води към остарялата столица, Манифестът е разумно разследване на напъните на тогавашните български политици и дипломати за възобновяване на държавността и икономическото процъфтяване на България. Независимостта на българската страна е идея, която преди 114 години събира в един вързоп упованията на народа и дейностите на националните избраници. След 10 дни следва да създадем избор, който ще дефинира идните дни на България. Избраните от народа ще получат, някой за първи път, други за следващ призванието да осъществен завета " Съединението прави силата “. Уроците на историята могат да ни спестят историческите неточности, които има риск да допуснем още веднъж. Нека следваме образеца на българските държавници, които свободата, независимостта и суверенитета на България издигнаха в свое верую “, сподели още министър председателят Донев.

Тържествата продължиха с минута безмълвие в памет на починалите за България войни,  тържествена заря инспекция, химна на Република България и празнични илюминации. В този част стартира и аудио-визуалния театър " Царевград Търнов – славата и величието на България “.

Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР