>С посвещение на Сергей Рахманинов и 145-та годишнина от рождението

...
>С посвещение на Сергей Рахманинов и 145-та годишнина от рождението
Коментари Харесай

Вижте кой слага финалната точка на Европейския музикален фестивал във Варна

>
С посвещение на Сергей Рахманинов и 145-та годишнина от рождението му ще бъде осъществяването на една от знаковите за всеки виртуозен пианист произведения на великия съветски композитор - Концерт за пиано и оркестър №3. Изключително сложният, само че в това време мелодично богат и вълнуващ концерт на Рахманинов е една от емблемите на композиторското му творчество, оставило ярка диря в музикалната история на ХХ век. В програмата на концертната вечер са включени още Празнична интродукция на Дмитрий Шостакович и Увертюра-фантазия " Ромео и Жулиета “ от Чайковски.

С  присъединяване на Веселин Станев Европейският музикален фестивал, който в този момент чества 15-та си годишнина, продължава линията да връща на родна сцена сполучливи варненски музиканти, които градят международна кариера.

Веселин Станев приключва Държавната музикална академия " Панчо Владигеров " – София  и Московската консерватория  " П. И. Чайковски " при фамозния възпитател проф. Дмитрий Башкиров. Продължава образованието си в Conservatoire National Superieur de Musique в Париж в класа на  Алексис Вайсенберг. По-късно негов наставник става Петер Фойхтвангер.

Успешният път на пианиста започва с оценки от Международния конкурс " Чайковски “ в Москва и  конкурса  " Маргарита Лонг - Жак Тибо “ в Париж. Започва да изнася концерти в най-реномираните зали в Европа, измежду които: Wigmore Hall – Лондон, “Alte Oper " – Франкфурт, залата на Берлинската филхармония, " Salle Gaveau " – Париж, " Gewandhaus " – Лайпциг, Академия Санта Чечилия, както и в Скандинавските страни, Югоизточна Европа, Русия и Япония.  Веселин Станев е свирил под палката на някои от най-известните модерни диригенти като Пол Даниел, Армин Джордан, Александър Лазарев, Давид Зингман. Изявява се постоянно и като камерен музикант дружно с Екатерина Фролова, цигулка и Ева Оертле, флейта.

Майсторството на пианиста е документирано в записи за Българска национална телевизия и БНР. Има осъществени шест компакт диска за Гега Ню с творби от Шуман, Брамс, Лист, Шопен и Рахманинов, както и два за Sony Classical с работи на Лист.

Концертът на Веселин Станев в съботната вечер дава обещание да бъде отличен заключителен прочувствен акомпанимент на Европейския музикален фестивал, който тази година стартира със международния виртуоз на цигулката Найджъл Кенеди, продължи с филигранните изяви на Ивона Недева и Анжела Маджарова на флейта и арфа, мина с атрактивния и доста автентичен джаз-концерт на Дуо Герасимец и разпали пристрастеностите с майсторското танго на интернационалния план Tanguarda.

Билетите за концерта са на цени от 10 до 25 лева и могат да се закупят от касата на Държавна опера Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР