С поставяне на стандарти на болниците с над 51% държавно

...
С поставяне на стандарти на болниците с над 51% държавно
Коментари Харесай

Министър Хинков: Тайните апартаменти в здравеопазването са свързани с лекарства и изчезването им от пазара

С слагане на стандарти на лечебните заведения с над 51% държавно присъединяване до края на годината ще се преодолеят разликите в заплащането на лекарите. Трябва да се реши какъв ще е маржът - най-ниската и най-високата заплати. Това сподели здравният министър проф. доктор Христо Хинков пред.

" Тайният апартамент в " Лозенец " е имал секрети цели. Метафорично тайните жилища са свързани с медикаментите. Периодичното изгубване на лекарства от пазара, реекспортът, както и неналичието на евтини такива, също са свързани с тях. Поставил съм задача да ми се показа отчет и да се опишат аргументите за реекспорта и периодическото изгубване на медикаменти. Фармацевтични компании вършат частни лечебни заведения и засмукват лекари, по този начин затварят кръга ", акцентира Хинков.

" Ако желаеме лекарите да работят без отмора, ще се получи като в болничното заведение във Враца - ще стартират да напущат. Имаше лекари с над 100 дни неползвана отпуска. Прави усещане, че единствено се желае, приказва се за безнаказаност. Решението Югозападната болница да работи на летен режим е, с цел да могат и лекарите да почиват. Лекарската специалност става неатрактивна ", разяснява той.

По думите му регулацията на приходите би трябвало да се реализира за ръководените от Министерство на здравеопазването лечебни заведения. " Не виждам кой финансов министър ще има смелостта да предложи нарастване на здравната вноска. Проблем е преразпределението на средствата по клиничните пътеки. Доходите на лекарите мъчно могат да бъдат следени, тъй като постоянно те имат приходи от няколко практики и спомагателен труд. Лекарската специалност не е пазар, не е регулируема напълно ", съобщи Хинков.

Според него медицинските сестри получават твърда заплата, само че нямат опция да образуват приход като лекарите. " Трябва да им се обърне по-особено внимание. Поставил съм си го като задача. Имаме желание да предложим те да се включат в рамковото договаряне, тъй че да се почувстват по-самостоятелна специалност ", разяснява той. И добави, че промяна в опазването на здравето би трябвало да трае най-малко 4 години.

" Имам усещането, че правосъдните медици се натоварват с отговорността за решението на съдията. Преценката за това какъв тип телесна увреда е настъпил е на съдията. Там се вземат поради фактори, разказани от Наказателен кодекс. Такива са продължителността на страданието, особената свирепост, с които е осъществено закононарушението. Съдебният доктор би трябвало да опише съзнателно всички телесни повреди, които са нанесени. Той го е направил, само че има наклонност да бъде претрупан с виновност, може това да е било причина за отказ ", допусна министърът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР