С поредица от скандали приключи последното заседание на 45-тото Народно

...
С поредица от скандали приключи последното заседание на 45-тото Народно
Коментари Харесай

С поредица от скандали приключи последното заседание на 45-тото Народно събрание

С поредност от кавги завърши последното съвещание на 45-тото Народно заседание. Депутатите не съумяха да реализират единодушие за индексация на пенсиите до края на годината и за основаване на анкетна комисия за лесопарк " Росенец ".

Още при започване на пленарния ден Българска социалистическа партия изиска въпросът за индексация на пенсиите да бъдат прегледан през днешния ден. Последва искане на Демократична България това да стане и по точката за създавне на комисия по случая " Росенец ".

" В сряда прекратихте съвещанието по средата на процедура за гласоподаване на второ четене за преизчисляване на пенсиите. Правя още веднъж предложение да стартираме с това ", сподели Корнелия Нинова, Българска социалистическа партия

" Настоявам да бъде прегледана точка три, основаването на комисия за следствие на анклава Росенец да бъде прегледана на днешното съвещание. Знам, че има парламентарни групи, които ужасно доста се тормозят от това да минат през този лакмус по какъв начин ще гласоподават за основаването на такава комисия. Виждам, че групата на ГЕРБ се вълнува доста. Вие също, господа и дами, имате предложение за такава комисия. Хайде в този момент малко по-смело, апелирам ви, госпожо ръководител, не изхвърляйте от дневния ред комисията за Росенец. Това е изключително значимо ", сподели Антоанета Цонева от " Демократична България ".

Председателят на Народното събрание Ива Митева изясни, че това би нарушило устав, откакто точките не са прегледани в сряда.

" Не мога да нарушавам правилника! Всички ме призовавате от първия ден да съблюдавам правилника ", сподели ръководителят на Народно събрание Ива Митева.

Последваха обвинявания от Демократична България, левицата и " Изправи се! Мутри вън! " към ръководителя, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Вие обслужвате да не се гледа нито 50-те лв. за пенсионери, нито Росенец, нито за полицейското принуждение. И вие променяте целия дневен ред ", сподели Мария Капон от " Изправи се! Мутри вън! ".

" Аз ползвам правилника. Ако смятате, че правилника, който е с сан на закон не би трябвало да се ползва, дано да работим по пъкъл хок правила тогава ", сподели ръководителят на Народното събрание Ива Митева.

" Никога, в никакъв случай отвън срядата не е продължавал дневният ред, т.е. привилегията на опозицията да предлага един закон, който не се подлага на гласоподаване като дневен ред, а се гледа наложително, даже сме имали случаи по средата на закона да свърши. Движение за права и свободи ще гласоподава " за " и желае Комисия Росенец ", сподели Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

" Всъщност днешното зрелище тук няма нищо общо с действителността и живота. Нито една от комисиите, за които тук някой приказва ще има по-дълъг живот от 24 часа. Нито една от тия комисии. Поради простата причина, че президентът ни увери, че на 11-ти разпуска Народното събрание ", сподели Маноил Манов от ГЕРБ-СДС.

" Имаме цялото парламентарно време да допуснете до гласоподаване преизчисляването на пенсиите. Недейте зад процедурни тарикатлъци да криете новото болшинство в този парламент от Слави Трифонов, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Допуснете до гласоподаване, тъй като в сряда съвещанието беше прекратено и продължаваме по същия дневен ред ", сподели Филип Попов от Българска социалистическа партия.

" Няма да го позволи, няма да го позволи, тъй като е завършила точката в сряда ", сподели Ива Митева.

" Нека да е ясно кой саботира помощите за възрастните хора. Нека да е ясно. Да може да се каже, а не да се слушат клевети, неистини и погрешни изказвания от придворните на ГЕРБ уеб сайтове и медии. Така че ние сме внесли предложение, дано Народното събрание се произнесе за това да получават ли пенсионерите 50 лева до края на тази година. Ние настояваме това да се случи ", сподели Мая Манолова.

Демократична България се опита да успокои пристрастеностите.

" Дайте в действителност да влезем във формат, който може по-професионално да изговорим тази тематика и да решим можем ли да създадем нещо или не и да продължим в някакъв естествен дневен ред, а не по този метод като някакъв, оправдавам се, но наподобява като маймунарник ", сподели Христо Иванов от " Демократична България ".

След едночасова председателски съвет стана ясно, че индексацията на пенсиите няма да бъде прегледана като точка, нито ще бъде основана комисия за Росенец. Със кавги беше съпроводен и дебатът да бъде ли акредитиран Министерски съвет да договаря и за съветската ваксина Спутник Ви, каквото предложение направиха от Българска социалистическа партия. ГЕРБ обявиха, че решението е лобистко и че " Спутник V " няма утвърждение от Европейската организация по медикаментите.

" В българската политика има едно предписание, което се е утвърдило през годините, а точно, че когато Кремъл кихне, Българска социалистическа партия се разболява. Руската ваксина Спутник може да е добра, а може да не е. Ние не знаем това сигурно. Европейската организация по медикаментите не е проверила и удостоверила качествата и. Апелът ми към вас е за още тръпение. Нека европейският регулатор по медикаментите се произнесе ", сподели Даниел Митов от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

" Всички ваксини, четири, които са на територията на Европейски Съюз, утвърдени от FDA, бяха утвърдени под изискване. Под изискване. Европейският комисар по опазване на здравето, който безусловно съобщи, че всяка страна в изискване на изключително законодателство, може да вземе решение да договаря със страна производител, без значение коя е тя, за интереса на своята нация, даваше опция и в предходния парламент, и в този да бъде взето това решение ", сподели Георги Михайлов от Българска социалистическа партия.

Движение за права и свободи и Демократична България отхвърлиха да поддържат решение за съветската ваксина с аргумента, че българската лекарствена организация не може да потвърди дали Спутник е безвредна и че в случай че Парламентът вземе такова решение, то би било в прорез със Закона за лекарствените артикули.

" От страна на министерството и Изпълнителната организация по медикаментите, не може да се поеме такава отговорност да се каже подсигурява ли се сигурността на съответната ваксина, то тогава проф. Михайлов и проф. Чорбанов, кой поема тази отговорност? Може би вносителите имат концепция да запишат в плана за решение да прибавят, че отговорността се поема от Народното събрание ", сподели Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи.

" Това, което ние отстоявахме там, е да съблюдаваме законите, което значи всички закони и да не се опитваме да вършим геополитика, а да създадем по този начин, че бътлгарските жители да имат достъп до ефикасни и безвредни ваксини. Това може да стане, в случай че може Агенцията ни да направи подобен ревю, нещо, което не е допустимо, заради което единствената опция по този начин, както Германия и Франция апропо, и те не си вършат национални процедури и те изчакват процедурата на Европейската организация да завърши, заюото тя към този момент, за разлика от предходно импортирания план, когато Европейската организация не е разглеждала този въпрос, към този момент тази ваксина е в процедура, т.е. единствено остава да се полчуат резултатите ", сподели Александър Симидчиев от " Демократична България ".

" ИТН " застанаха зад Българска социалистическа партия.

" Ситуацията фактически е екстреман, не става дума за утвърждение на аспирин и аналгин и спазването на законите на ЕМА. Нека не забравяме, че всяка една страна поема самостоятелно отговорност за имунизациите и по тази причина всеки имунизиран подписва осведомено единодушие, че препаратът не е минал през всички проби ", сподели Андрей Чорбанов от " ИТН ".

От Българска социалистическа партия предложиха също по този начин Министерският съвет да се яви на парламентарен надзор.

" Министрите са още министри. Те би трябвало да отговорят на над 100 въпроса. Всеки петък има надзор. Премиерът би трябвало да пристигна да дава отговор ", сподели Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

" По отношение на контрола министрите имат право да отсрочват, според условията на правилника. Те са показали основателни аргументи за това ", сподели ръководителят на Народно събрание Ива Митева.

Депутати гласоподаваха специфична процедура да извикат кабинета за ексклузивен доклад.

" Пътуват ли Министерски съвет? Тези хора могат да бъдат доведени и по други метод ", сподели Георги Свиленски.

" Аз персонално също ще се обадя в кабинета на премиера и ще ви осведомявам ", съобщи Ива Митева.

Кабинетът в последна сметка не се яви в залата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР