С поредица от прояви във Велико Търново бе отбелязана 132-годишнината

...
С поредица от прояви във Велико Търново бе отбелязана 132-годишнината
Коментари Харесай

Старата столица отбеляза 132-рата годишнина от Съединението

С поредност от прояви във Велико Търново бе маркирана 132-годишнината от Съединението на България. Много поданици и посетители на Старата столица, дружно с формалните лица, ротата и почетният часовой от Националния боен университет уважиха паметта и славното дело на храбрите търновци и българи, борили се за родната независимост и за националното обединяване.

В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов напомни, че Съединението на Княжество България и Източна Румелия е измежду най-знаковите общонародни и държавнически актове. Той акцентира, че историческото събитие, случило се на 6 септември 1885 година, откроява характера, решимостта и силата на българския народ да брани своите изконни национални ползи, без оглед на интернационалната политика и геополитическите ползи на великите сили.

"Съединението демонстрира по какъв начин политиката, персоналните пристрастия и всички други съображения отстъпват пред ясната и безапелационна национална воля за единение, за противопоставяне против безмилостното разпокъсване на България след Берлинския конгрес. Tърново и търновци имат доста огромна роля в битката за национално обединяване. И през днешния ден върху фасадата на Старата поща стои паметната плоча, която ни припомня, че един от най-важните и държавнически актове от края на 19-ти век – Съединението, стартира точно от Старата българска столица ", сподели още Панов.

Той напомни, че на 29 август 1878 година в Старата столица е основан първият в България комитет " Единство ". Сред създателите са Любен Каравелов, Стефан Стамболов, Жоржо Момчев, Цани Гинчев, доктор Стат Антонов, Георги Живков. "Тези смели и почтени мъже си слагат общонационалната задача - проведена битка за обединяване на българските земи. Прекланяме се пред живота и почитаме приноса на всички смели и почтени великотърновци и българи, вградили себе си във величавия национален акт на Съединението. Нека помним нашите предшественици, които с цената на живота си опазиха националното обединяване по време на Сръбско-

българската война. Нека всеки ден бъдем същински родолюбци, да пазим и да надграждаме съединена България ", приключи Даниел Панов.

Празничен благослов отслужи отец Славчо. По време на военния обред венци и цветя бяха поднесени пред паметника "Майка България ". С литературна комбинация ученици на ПМГ "Васил Друмев " оцениха огромното значение на обединяването сред Княжество България и Източна Румелия. Почетният часовой на НВУ "Васил Левски " мина в церемониален марш през централната част на Велико Търново.

Проявите, свързани със 132-годишнината от Съединението, бяха почетени от народни представители от разнообразни парламентарни групи, представители на държавни институции, на организации и сдружения, ректорите на НВУ "Васил Левски " и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий ", общински съветници, доста поданици и посетители на Велико Търново. Празничната стратегия приключва в 21:30 ч. на площад "Цар Асен I " с прожекция на аудиовизуалния театър "Царевград Търнов – тон и светлина ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР