С поред главния прокурор Иван Гешев предложението за прекратяване на

...
С поред главния прокурор Иван Гешев предложението за прекратяване на
Коментари Харесай

Иван Гешев във ВСС за освобождаването му: Бланкетно, едно правно нищо

С подред основния прокурор Иван Гешев предлагането за преустановяване на мандата му е политически акт, чиято цел е компрометиране и делегитимиране на Висш съдебен съвет, преодоляване на част от правосъдната власт или цялата, и нарушение на върховенството на закона.

Гешев направи своя коментар по време на дебата във Висш съдебен съвет по предлагането за започване на процедура за неговото освобождение от служба, импортирано от правосъдния министър Янаки Стоилов.

Главният прокурор дефинира предлагането на министър Стоилов като "бланкетно ", а сигнала на Бойко Рашков като едно "правно нищо ".

В началото на съвещанието на Пленума на Висш съдебен съвет, правосъдният министър Янаки Стоилов показа претекстовете за своето предложение за започване на процедура за преустановяване мандата на основния прокурор.

Стоилов отговори на обвиняванията, че с тези свои дейности нарушава независимостта на правосъдната власт като сподели, че не може, когато държавен орган упражнява свое законово пълномощие, това да се квалифицира като посягане върху различен орган.

"Разделението на управляващите върви дружно с взаимния надзор от тях. Изглежда някой бърка самостоятелност с недостижимост, а недосегаеми лица в правовата страна няма " , сподели Янаки Стоилов.

В претекстовете, учредени на сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков, Стоилов уточни, че има данни за дейности на основния прокурор накърняващи престижа на правосъдната власт, както и за тежки нарушавания на служебните отговорности.

Според Стоилов, основният прокурор "избирателно и преднамерено " е разгласил данни от досъдебно произвеждане. Също по този начин Иван Гешев е посочил пристрастност, преднамереност и е нарушил презумпцията за невиновност при свои медийни изявления.

Друга причина, която показва министърът е "използване на чиновници от Бюрото за отбрана на очевидци за осъществяване на претърсвания и изземвания в постройката на президентството, което е корист с техните служебни отговорности, нарушава правилото на разделяне на управляващите и е неприемливо ".

Преди съвещанието на пленума на кадровия орган, пред публицисти Стоилов призна, че това е тестване за него и тест за независимостта на членовете на съвета.

"Важно е да има изговаряне всъщност. Данните са ясни. Процедурата не би трябвало да се бави, тъй като другояче основава усещане за неустойчивост и отсрочване поради други политически събития ", разяснява Стоилов.

Два митинга огласяват региона към Висш съдебен съвет.

Още към 8 сутринта, предвождани от отец Дионисий, жители се събраха на столичната ул. "Екзарх Йосиф ". Те първи започнаха да скандират, а главното им искане е оставка на основния прокурор.

Протестиращите излъчваха компилация от гласовете на Иван Гешев и Бойко Борисов. От озвучителната уредба звучаха
даже нецензурни реплики, извадени от записани диалози.

Малко по-късно, на метри от този митинг, Движение "Боец " също сложи озвучителна уредба, която заглуши първия митинг, написа Българска телеграфна агенция.

Последователи на "Боец " внесоха подписка в деловодството на Висш съдебен съвет. Според техни изказвания за оставката на Гешев се подписали към 8000 индивида.

Точно в 9 придвижването и на трамваите беше блокирано от двата митинга, които се сляха.

ПГ "Демократична България " изиска гласност от Висш съдебен съвет при разглеждането на настояването за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. Това съобщи в декларация в Народното събрание от името на парламентарната група ръководителят й Христо Иванов.

Той уточни, че поддържа настояването на правосъдния министър Янаки Стоилов за премахване на основния прокурор.

"Нормално е Висш съдебен съвет да прегледа това искане, да се произнесе по него и да в профил Иван Гешев. Единственото нещо, което можем да кажем към Висш съдебен съвет е да осъзнава сериозността на националния интерес, с който борави и го призоваваме, в случай че въпреки всичко образува такова произвеждане, то да бъде обществено поради надделяващия обществен интерес и значимостта на това, което следва да се случи. Нека всички да видят с какви причини ще бъде взето едно или друго решение ", сподели Иванов.

Без казус в новата ни история, Висшият правосъден съвет взема решение дали да стартира процедура по предварително преустановяване на мандата на основния прокурор.

Предложението пристигна от министъра на правораздаването Янаки Стоилов, след отчет от вътрешния министър Бойко Рашков.

В сигнала се твърди, че обвинител номер едно е уронил престижа на правосъдната власт и е нарушил етиката на магистратите. Според Рашков, основният прокурор непозволено е оповестявал данни от СРС-та. Особено внимание е обърнато и на акцията в президентството, след която започнаха и митингите у нас.

За да успее настояването, 17 души от Висш съдебен съвет би трябвало да гласоподават "за ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР