С популярното произведение на Менделсон Концерт за цигулка и оркестър

...
С популярното произведение на Менделсон Концерт за цигулка и оркестър
Коментари Харесай

Мила Георгиева ще зарадва меломаните с Менделсон и Дженкинс

С известното произведение на Менделсон Концерт за цигулка и оркестър в ми минор международно приетата наша цигуларка Мила Георгиева ще се показа пред българската аудитория на 7 юни в зала " България ". Тя ще бъде солист в концерта на " Софийската филхармония ", който е част от програмата на Софийски музикални седмици.

Найден Тодоров , който ще застане на диригентския пулт, напомня срещите си с Мила Георгиева и за включеното в програмата осъществяване на " Меса за мир " на Карл Дженкинс - един от най-големите модерни създатели, разгласен за №1 в листата с десетимата най-изпълнявани композитори от нашето време.
 
 Найден Тодоров Дженкинс основава месата „ Въоръженият човек “ по поръчка на музея Royal Armories във връзка празненствата за посрещане на новото хилядолетие. Носителката на наградата “Музикант на годината ” сопраното Мария Цветкова, мецосопраното Олга Михайлова-Динова, тенорът Ивайло Михайлов и басът Пламен Кумпиков са солистите в месата на Дженкинс. По думите на шефа на Филхармонията и диригент на концерта Найден Тодоров " Меса за мир " е произведение красиво, епично, завладяващо.

В творбата са употребявани частите, присъщи за обичайна християнска меса, само че има и такива, които са свързани с други религии. Авторът внушава, че без значение от каква народност, вяра или раса сме, най-важното е да се борим за мир ”. И още: " Това за което ние се борим съществува в нашето име - филхармония - обичащи хармонията, другари на хармонията - освен в музиката, естетика в връзките сред хората, естетика в обществото, естетика сред народите ". 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР