С пожелание за успех към регионалния министър Николай Нанков по

...
С пожелание за успех към регионалния министър Николай Нанков по
Коментари Харесай

Царят: Моето правителство размрази АЕЦ Белене, но популизмът взе надмощие

С благопожелание за триумф към районния министър Николай Нанков по тематиката " тол система " се обърна някогашният български министър председател Симеон Сакскобургготски, само че и като засегна тематиката АЕЦ " Белене ". Сакскобургготски изрично поддържа градежа на централата.

" Подобна е и картинката с плана за атомната централа " Белене ". Моето държавно управление размрази плана, с цел да може да се реализира този стратегически значим обект за националната ни сигурност, само че популизмът взе превъзходство над здравия разсъдък . Знаем какво последва. А през днешния ден – години по-късно, и то години на пропуснати изгоди, още веднъж започваме да приказваме за потребността от тази централа. За тези изгубени години какъв брой ли по-добре щеше да се е развила стопански България, в случай че разполагаше с нужната за това пътна и нуклеарна инфраструктура ", написа в обява в персоналния уебсайт на Симеон Сакскобургготски.

Иначе по отношение на ТОЛ системата царят задава следният въпрос - какъв брой ли пътища към този момент щяха да бъдат ремонтирани със средства от нея, в случай че тя беше станала факт още по времето на неговото ръководство. " Спомних си 2003 година, когато като министър-председател се срещнах с представители на най-големите португалски компании, които се интересуваха от строителството на автомагистрала “Тракия” и планът за контракт с тях предвиждаше потреблението на тол система. Тогава, познавайки добре Португалия, която разполага с едни от най-хубавите пътища в Европа, които се поддържат в извънредно положително положение, точно посредством събираните тол такси, ми се видя преференциално за България да притеглим подобен огромен задграничен вложител. След това бях остро подложен на критика, несправедливо упрекван в какви ли не “далавери” и заради огромният отпор на разнообразни кръгове у нас, концепцията беше провалена ", написа на уеб страницата на Сакскобургготски.

Относно контракта за концесия на Автомагистрала " Тракия " е основана специфична страница в Wikipedia. Този контракт беше един от най-големите кавги по времето на Сакскобургготски - поради огромната неяснота и най-много тъй като нямаше търг, както и че да караш по автомагистралата при тези условия щеше да значи да плащаш хем ТОЛ такса, хем винетка.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР