С по-малко от 30 на сто ще поскъпне до края

...
С по-малко от 30 на сто ще поскъпне до края
Коментари Харесай

Водата в София поскъпва с до 30 на сто

С по-малко от 30 на 100 ще нарастне до края на плановия интервал 2022-2026 година цената на питейната вода в София. Това съобщи изпълнителният шеф на концесионера “Софийска вода ” Васил Тренев, който ръководи водопреносната мрежа в столицата. За разлика от другите огромни водни оператори, от софийската компания ще се стараят нарастването на цената на питейната вода да е минимално, изясни той.

От водните сдружения в Плевен, Русе, Велико Търново и Габрово към този момент желаеха от Комисията за водно и енергийно контролиране повишаване на услугите им с над 30 на 100 още през актуалната година. Водата в София обаче ще остане с непроменена цена най-малко до края на годината, а нарастването през идната ще е по-малко от междинното за страна, увери Тренев. Към момента доставянето на питейна вода в столицата коства 1,536 лева./куб. м, а отвеждането на отпадъчни води - 0,540 лева./куб. м. При 30 на 100 нарастване цената на питейната вода ще доближи 2 лв. за кубик до 2026 година, при планове на сдруженията в огромните градове за най-малко двойно по-скъпа вода още от тази и идната година.

Тренев добави, че съгласно импортирания все още от “Софийска вода ” в КЕВР проект се планува нарастването в цената на водата до 2026 година, за целия интервал, да е 11 на 100. Заради повишаване на химическите артикули, които се употребяват, електрическата енергия, цената на труд и на материалите, употребявани за строителство и ремонт на водопреносната мрежа обаче, проектът ще бъде обновен и цените увеличени. Предстои новият проект да бъде импортиран за разискване в Столична община преди да бъде показан за утвърждение на КЕВР.

През идващите 5 години “Софийска вода ” възнамерява вложения в размер на близо 165 млн. лева Към момента загубите на вода са под 40 на 100, при приблизително за страната 60 на 100, изясни Любомир Филипов, управител в сдружението, представен от " Труд ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР