С патладжаните и тиквичките могат да се приготвят разнообразни и

...
С патладжаните и тиквичките могат да се приготвят разнообразни и
Коментари Харесай

Три идеи за вкусни ястия с патладжан

С патладжаните и тиквичките могат да се подготвят разнородни и лесни ястия през топлата част от годината – няколко зеленчука, малко чесън и грил тиган и вечерята е подготвена. Ако обаче желаете да извършите нещо по-различно с патладжаните, предлагаме ви три предписания – салата, разядка и чорба от патладжан.

Първа е салатата – за нея са ви нужни два патладжана, 4 домата (най-добре розови), хубаво твърдо сирене, зехтин, черен пипер, сол. Нарежете патладжана на кубчета и го отцедете, след което го сложете в тавичка, полейте го щедро със зехтин, прибавете сол и изпечете във фурната на към 200 градуса. След като зеленчукът омекне, можете да го извадите.

Доматите се режат също на едри кубчета и се смесват с изстиналия патладжан, а към тях се прибавя сиренето, което сте запекли авансово на грил тиган. Подправете с малко черен пипер и по избор лимонен сок или ябълков оцет. Към салатата могат да се прибавят и печени чушки. По предпочитание може да добавите и ½ ч.ч. запечени орехови ядки.

 Салата с патладжани

Когато стане дума за патладжан, не може да не се спомене и чесъна – усетите им се допълват отлично. А в композиция с доматен сок, нещата просто си идват на мястото. Но да не се замечтаваме в простичките и добре познати на всички предписания. Следващото ни предложение е за разядка, в която естествено има чесън – количеството му е според от това до какъв брой го обичате:

Разядка с патладжан и чесън

Необходими артикули: 3 патладжана, към 200 мл цедено кисело мляко и 100 мл майонеза, чесън на усет, няколко стръка магданоз, сол, олио, орехи

 Патладжанен дип

Начин на подготвяне: Патладжаните се изпичат хубаво, след което се поставят в купа, която има похлупак, с цел да се задушат и да омекнат. Когато изстинат, зеленчуците се обелват и скълцват на ситно. Към тях се прибавят майонезата и киселото мляко, нарязаният магданоз, чесънът и подправките. Хубаво разбърквате и след това слагате орехите – скълцани на по-едри части.

Ако не желаете да усещате части патладжан, можете да извършите разядката в блендер.

За супата ще ви трябват главно патладжани – 3 бр., към 800 г домати и чесън – най-малко 4 скилидки, 2 глави лук. Патладжаните се изпичат, а през това време се нарязват лукът и чесънът, след което се поставят в лой да се позапържат. Когато поомекнат, към тях се прибавят доматите – авансово обелени и ситно накълцани. Подправят се с малко черен пипер и сол и се оставят да покъкрят на спокоен огън.

Добре изпеченият патладжан се нарязва на кубчета и се поставя след към 30 минути при останалите артикули на котлона. Налива се гореща вода – към литър и половина.

Когато супата заври, се понижа на слаб огън. Накрая се подправя с босилек. Сервира се с добре изпечени хлебни крутони и най-отгоре всяка порция се поръсва с тиквени семки, също изпечени на тиган.

Още апетитни оферти с патладжани: Лазаня с патладжани, Гръцка мусака, Патладжани по марокански, Салата с тиквички и патладжани, Патладжанена чорба с леща

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР