С първа закуска 15 украински деца започнаха своя ден в

...
С първа закуска 15 украински деца започнаха своя ден в
Коментари Харесай

Откриха трети център за деца на украински бежанци в Пловдив

С първа закуска 15 украински деца започнаха своя ден в Центъра за деца на украински бежанци, който отвори порти през днешния ден в регион „ Южен “.
Прочетете още
Центърът е трети подред и е разположен в подблоковото пространство на някогашна детска градина на ул “Кичево “ 38. Той беше посетен от кмета Здравко Димитров и зам.-кмета Стефан Стоянов, които дружно с мотора на идеята за подкрепяне на украинците Наталия Елис разгледаха реновираните пространства.

„ Има огромна небходимост от такива дребни буферни центрове за деца от 3 до 6 годишна възраст, които не са ходили на детска градина и учебно заведение. Децата тук се срещат през днешния ден и след няколко месеца ще стартират и езикови курсове. Ще ги посещават психолози и логопеди, тъй като има деца, които мъчно се приспособяват, а някои от тях имат и характерни потребности. Така децата ще са подготвени за общинските учебни заведения “, заяви Наталия Елис.

Преди новооткрития център през днешния ден Община Пловдив даде на фондацията още два – на бул. „ Източен “ 15 и в неизползваемите пространства на ДГ „ Кремена “, които и все още работят с деца. „ Имаме съвсем 390 украински деца в просветителната система в Пловдив. Предоставихме пространствата, с цел да подкрепим модела, по който работим през цялото време. Съвместно с бизнеса, локалната украинска общественост и доста дарения хората се интегрират и водят заслужен живот “. Това напомни Стефан Стоянов и добави, че това е и една от аргументите след това да се подписа междуинституционално партньорство и с Организация на обединените нации и да се привлекат доста компании и донори. По техни неофициални данни над 10 хиляди украинци живеят на територията на региона.

Моделът за помощта на Пловдив за Украйна ще бъде показан и след броени дни на огромен интернационален конгрес във Варшава, Полша, който кметът Здравко Димитров разяснява по този начин: „ Бяхме първи в страната и демонстрираме високо равнище. Не е инцидентно това, че сме номинирани за премия за обществена кохезия, поради която пътуваме и до Полша тези дни. Надявам се, че цяла Европа ще оцени напъните ни в тази посока. Ние сме единствените номинирани от България в самодейността „ Иновации в политиката “ на Института за нововъведения в политика “.  Пловдив е измежду финалистите в тазгодишните номинации с плана за Временния бежански център „ Втори дом “.

Благодарение на дома се форсира и процесът по акомодация на намиране на работа на украинците. Около 40% от тях са ангажирани в стопанската система на града. Моделът работи самостоятелно посредством шерване на контакти на работодатели, връзка с организации, групи в обществените мрежи. Съобразено е с опциите и квалификацията на всеки емигрант. Според Елис те постоянно приказват по 4 езика и по тази причина имат доста благоприятни условия. По нейни данни 20 хиляди от 50 хиляди пребиваващи украинци в страната са бесарабски българи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР