С панихида и полагане на цветя пред паметника на жертвите

...
С панихида и полагане на цветя пред паметника на жертвите
Коментари Харесай

България почете паметта на загиналите в Ирак наши военнослужещи

С панихида и полагане на цветя пред паметника на жертвите на международния тероризъм в Карлово , военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада означиха 15 години от гибелта на петимата български военнослужещи в база " Индия ", Кербала, Ирак.

Почетена бе паметта и на останалите 8 жертви, които България даде през всичките задачи в Ирак. На поклонението участваха близки на починалите, техни другари и сътрудници от други военни формирования, представители на локалната власт и доста жители. Всички присъстващи с почитание, почит и болежка показаха своите усеща и благодарност към тези почтени български синове.

На днешния ден през 2003 година база " Индия " в Кербала, където тогава бе ситуиран Първият български батальон, е атакувана с камион-бомба. Вследствие на офанзивата умират българските военнослужещи, нараснали посмъртно в звания, майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските претенденти Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. Други 27 от българските бойци са тежко ранени, а базата е съществено развалена. Атаката стартира в 12,45 часа локално време, когато камион-цистерна навлиза в периметъра въз основата.
bTV Репортерите: Кербала: 15 години по-късно Едно трагично събитие белязва най-новата история на българската войска – кървавата офанзива против първия български контингент в Ирак
В словото си заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев акцентира, че за него е значимо, че в спокойно време и по време на война българските войни постоянно са стояли и стоят на страната на националната сигурност и българския народен интерес.

За мен е значимо, че българските войни, знайни или незнайни, всички са били персони, сподели той и добави – там, в отдалечен Ирак, преди 15 години българските синове оставиха живота си в битката със международния тероризъм.

„ Тук, на родна земя, техните близки, родственици и другари, техните сътрудници и командири, постоянно ще ги помним с положително. Пазим и ще пазим облика им жив “, съобщи генерал-лейтенант Димитър Илиев. „ Ще ги почитаме като герои на новата ни военна история. Ще ги нареждаме измежду имената на всички воини, съдействали за българската бойна популярност “, безапелационен беше заместник-началникът на защитата.

Снимка: Министерство на защитата

Панихида за военнослужещите от състава на 5-та Шипченска механизирана бригада, починали в Ирак, беше отслужена през днешния ден и в гр. Плевен . С обред пред паметната плоча в региона на военно формирование 22 160 -Плевен беше почетена паметта на офицерските претенденти Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров.

В словото си полковник Николай Бешев – пълководец на Единния център за начална подготовка, съобщи: „ Хората, които рискуват живота си освен като пазят териториалната целокупност и границите на страната си, само че и като служат надалеч зад граница, заслужават почитание и благодарност “.

Представители на Плевенската епархия отслужиха молебен в памет на всички починали при осъществяване на воинския си дълг и в спокойно време.

В гр. Казанлък военнослужещи от състава на военно формирование 22 180 сервираха цветя на гроба на офицерски претендент Иван Инджов и отдадоха респект.

Снимка: Министерство на защитата

В гр. Русе военнослужещи от 68-ма бригада „ Специални сили “ с боен обред уважиха паметта на офицерски претендент Антон Петров. „ Няма по какъв начин да вървим напред, в случай че не знаем историята си, не я почитаме и не извличаме поучения от нея. Само по този начин можем да бъдем по-уверени в актуалното и да гледаме по-устремено в бъдещето. Ние постоянно ще помним героизма на нашите колеги”, съобщи командирът на Специалните сили бригаден военачалник Явор Матеев.

Военнослужещите от бригадата отдадоха военни почести и пред гроба на офицерски претендент Валентин Донев.

На 28 декември военнослужещите от Специалните сили ще се преклонят пред паметта на своя сътрудник старши лейтенант Николай Саръев в Крумовград .

На ритуалите в памет на бойците, починали в Ирак, бяха поднесени венци и цветя от името на министъра на защитата, началника на защитата, командира на Сухопътните войски, командира на Специалните сили, от регионални шефове и кметове на общини, от управленията на военно-патриотичните съюзи.

В интервенцията за стабилизиране и възобновяване на Ирак България загуби 13 военнослужещи – майор Георги Качорин (загинал на 27 декември 2003 г.), старши лейтенант Николай Саръев (загинал на 28 декември 2003 г.), офицерските претенденти Иван Инджов (загинал на 27 декември 2003 г.), Антон Петров (загинал на 27 декември 2003 г.), Свилен Киров (загинал на 27 декември 2003 г.), Димитър Димитров (загинал на 23 април 2004 г.), Владимир Пашов (загинал на 24 октомври 2004 г.), Гърди Гърдев (загинал на 4 март 2005 г.), Преслав Стоянов (загинал на 3 май 2005 г.), Валентин Донев (загинал на 3 май 2005 г.), Марин Милев (загинал на 21 юни 2005 г.), Цветан Камов (загинал на 14 юни 2005 г.) и Паун Георгиев (загинал на 14 юни 2005 г.).

Десет са българските жертви по време на задачата на Организация на обединените нации в Камбоджа през 1992 година и 1993 година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР