С отпадането на таксите за студентите ще се увеличи конкуренцията

...
С отпадането на таксите за студентите ще се увеличи конкуренцията
Коментари Харесай

Галин Цоков: С отпадането на таксите за студентите ще се увеличи конкуренцията по отношение на местата, определени за държавна поръчка


С отпадането на таксите за студентите ще се усили конкуренцията във връзка с местата, избрани за държавна поръчка във висшите държавни учебни заведения. Това мнение изрази министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в ефира на Българското национално радио.

Кабинетът предлага да отпаднат таксите за образование на студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения, признати в местата, които страната субсидира. За задачата ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето обучение, добавя Българска телеграфна агенция. Необходимата сума се пресмята на сред 120 и 150 милиона лв. годишно. Тези средства са обезпечени още от втория учебен срок на тази образователна година.

По думите на министъра мярката не е еднократен акт, а цялостна държавна политика. Мярката е ориентирана към това да се разшири достъпът, а не да са понижи конкуренцията, сподели Цоков. Миналата годината българската просветителна система влезе в един годишен отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване и един от неприятните за нас знаци е, че 17% от младежите сред 18 и 25 години нито учат, нито работят, нито се занимават действия, свързани с неофициално обучение, разяснява проф. Цоков.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР