С още нещо изборите за Бундестаг маркират прелом в германската

...
С още нещо изборите за Бундестаг маркират прелом в германската
Коментари Харесай

Ралф Болман: Кризите след 2008 г. направиха Меркел големия канцлер на Германия

 С още нещо изборите за Бундестаг маркират поврат в немската политика. Краят на ерата Меркел . През лятото излезе най-новата биография на " безконечния канцлер ". Авторът Ралф Болман - историк и публицист във " Франкфуртер алгемайне цайтунг ", разказва Меркел като акуратна и без харизма, само че харесвана. След 16 години в канцлерството евентуално ще я замести " Шолцоматът ", както назовават Олаф Шолц, вицеканцлер и финансов министър на Меркел в последния ѝ мандат. Като човек от севера - Шолц е някогашен кмет на Хамбург - 63-годишният социалдемократ излъчва успокоение и непоклатимост. 

Започваме диалога с Ралф Болман с феномена Меркел - какво прави консерваторката толкоз привлекателна, че даже социалдемократът Шолц я имитира по време на предизборната акция?

" Добър въпрос! Мисля, че германците копнеят за сигурност и непоклатимост . Така са устроени и евентуално това се дължи на хаоса в Германия през първата половина на 20-и век и всичко, което последва по-късно. И до през днешния ден този блян, тази жадност за непоклатимост е в основата на държанието на немския гласоподавател. Освен това Ангела Меркел е въпреки всичко канцлерът, който ни преведе през огромните рецесии от 2008 година насам без особени разтърсвания - финансовата рецесия, дълговата рецесия, Украйна, бежанската вълна, Доналд Тръмп, а в този момент и ковидкризата. Олаф Шолц като че ли постоянно е залагал навръх този миг, на момента, когато Ангела Меркел ще се отдръпна и хората ще се запитат кой ли би могъл да я замести? Сред препоръчаните претенденти на партиите Олаф Шолц сигурно е най-хубавото копие. Трябва обаче да призная, че на Армин Лашет напълно не му беше елементарно, тъй като в личната му партия ХДС има толкоз доста критици на Меркел, че той нямаше по какъв начин да се показа за нейния правоприемник. А всъщност Лашет е най-близо до Меркел ".

Стабилността обаче не е ли и застой?

" Да, по този начин е. Точно това разказвам в биографията ѝ. И Меркел, като всеки различен човек, има своите дефекти . По нейно време доста промени просто не се състояха. По време на пандемията, а и това лято, при наводненията, лъсна неналичието на доста от тези промени - в администрацията, във федералното държавно устройство, в образованието и така нататък.. Голяма част от германците си дават сметка за тези проблеми. Представете си единствено - в някои институции още употребяват факс! Но компликациите за гласоподавателя настъпват тогава, когато внезапно се окаже, че всеки един от нас би трябвало да промени навиците си. Модернизацията на образованието визира всички фамилии с деца. Дигитализацията на административните услуги трансформира моите привички. А германците не обичат да се трансформират. Олаф Шолц знае това и съумя да напипа верния метод към гласоподавателите - хем да обещае смяна, хем да излъчва последователност ".

Какво направи Ангела Меркел безконечния канцлер? Началото на кариерата ѝ в огромната политика не беше изключително запаметяващ се, макар че е първата жена канцлер, израснала в някогашната Германска демократична република?

" Че е жена и от Източна Германия първоначално фактически ѝ създаваше проблеми. Тя беше новобранец в един свят, доминиран от мъже от Западна Германия. Но в това време произходът ѝ оказа помощ неимоверно доста , тъй като дълго време я подценяваха. В момента, в който другите схванаха, че не би трябвало да я подценяват, към този момент беше късно. Меркел към този момент беше канцлер. Помогна ѝ също по този начин, че точно поради ролята на новобранец Меркел съумя да си резервира здравословна отдалеченост към останалите политически играчи и медиите . И още нещо - уверен съм, че Меркел съумя да се оправи с рецесиите, за които стана дума по-рано, тъкмо тъй като е новобранец в западния политически свят. Нека не забравяме, че с рухването на стената Меркел към този момент беше претърпяла сгромолясването на една система. Може би към оня миг само тя си даваше сметка, че западният обществено-политически модел може би не е безконечен, че може да се срути и че няма безконечен период на валидност... И с цел да се върна на въпроса Ви - точно рецесиите след 2008 година направиха Меркел огромния канцлер на Германия . За 18-те години като ръководител на ръководещия Християндемократичен съюз Меркел олеви партията и по този начин отвори пространство за крайната десница в лицето на " Алтернатива за Германия ". 

А в огромната коалиция на огромните обединения християндемократи и социалдемократи двете партии се обезличиха. Дори неотдавна един политолог сподели, че и тримата претенденти за канцлер са претенденти на политическия център и не се разграничават изключително един от различен. Споделяте ли тези наблюдения? 

" В множеството западни демокрации през последните години политическите полюси се дефинираха отначало. Всъщност, този развой стартира първо в Източна Европа. Преместиха се разграничителните линии сред ляво и дясно и в тази нова координатна система старите партии мъчно намират мястото си . От една страна имаме либерално-космополитните политици, като да вземем за пример Доналд Туск в Полша. А от друга - социално-националистически обединения с популистки нюанс, като " Право и правдивост ", в случай че останем на образеца с Полша. Тази нова разграничителна линия разсече класическите партии от времето на ляво-дясната борба. Първите четири политически сили в Германия са все партии в политическия център. Появата на крайнодясната " Алтернатива за Германия " е част от това ново подбиране. Това, че Християндемократическият съюз освободи място в десния политически набор, е единствено една от аргументите да се появи такава партия. Но освен. За тази партия гласоподават класическите гласоподаватели на социалдемократите - хората на наемния труд. Ако се върнем към Ангела Меркел, на нея ХДС дължи оставането на власт във време, когато останалите консервативни партии в Европа изпаднаха в екзистенциална рецесия . Днес казусът на ХДС е, че има прекомерно доста хора в тази партия, които считат, че Меркел им пречи. Е, в този момент видяхме, каква поддръжка получават християндемократите без Меркел ".

Нека надникнем през рамото на Ангела Меркел. Казват, че в речите си тя претегля всяка дума. Но речите й не са нито пламенни, нито прочувствени, може би като се изключи речта през март предходната година, когато сподели на германците, че обстановката с новия вирус е сериозна и ги помоли и те да одобряват болестта съществено. И макар че всички възприемат Меркел като суховата и скучна, като политик без непотребни страсти, я харесват, освен това освен в Германия. Защо?

" Може би тъкмо поради неналичието на прекомерна емоционалност, поради сухото следване на обстоятелствата и поради прагматизма ѝ. Това се оказа добре пристигнало в един интервал, когато Германия, без да желае, се оказа във водещата роля в Европа по време на финансовата рецесия. Мисля, че останалите страни в Европейски Съюз одобриха Германия за водач точно, тъй като канцлерът - Ангела Меркел - е сдържана жена, от която никой не би очаквал, че има завоевателски упоритости, както се е случвало в историята . В Германия я приехме още по-лесно, тъй като май ни беше омръзнало от мачизма на предшественика ѝ Герхард Шрьодер. И тъй като казвате, че Меркел не демонстрира страсти. Да, по този начин е, или най-малко не демонстрира огромни страсти. Но въпреки това тя е медиен канцлер. Меркел доста добре знае по какъв начин да се държи с медиите и по какъв начин да ги употребява. Помните две доста показателни фотоси - едната с Барак Обама, другата с Доналд Тръмп, на които се вижда, по какъв начин Меркел изяснява света на американския президент. 

 Меркел и Обама, фотография: ЕПА/БГНЕС  Меркел и Тръмп, фотография: ЕПА/БГНЕС
Може би най-известните думи на Ангела Меркел, бяха изречени в края на август 2015 година, когато сподели, че " ще се оправим " с бежанската рецесия . Германия отвори границите за струпалите се в Унгария бежанци. Каква е Вашата оценка за това решение?

" Трябва да признаем, че в същината си това беше проевропейско решение. Защото нямам доверие, че останалите европейски страни щяха да са очаровани от Германия, в случай че бяхме затворили границите си. Нека не забравяме, че Виктор Орбан съзнателно вкара Меркел в този капан. Ако Германия не беше отворила границите си, Орбан щеше да е първият, който да надигне глас против жестоките и безсърдечни германци, които обричат бежанците на бедност.  Идеята на Меркел тогава беше, че приемайки най-голямата част от сирийските бежанци в Германия, Европейският съюз ще завоюва време да откри решение на казуса по външните граници . Точно това се случи половин година по-късно със съглашението с Турция.

Като неин биограф Вие сте следили политиката на Ангела Меркел в Европа под лупа. Каква е Вашата рекапитулация?

" Европейската политика на Меркел провокира у мен най-вече въпроси и подозрения. В началото на кариерата ѝ тя не беше възхитен последовател на европейската концепция, както примерно Хелмут Кол. Като източногерманка за Меркел доста по-силна притегателна мощ имаха Съединените щати, а не Франция или Италия , които западногерманците отколе считат за свои най-близки сътрудници. Питам се, дали не беше неточност, че по време на дълговата рецесия Меркел не подаде ръка на Гърция по-рано, тъй че рецесията да не се трансферира върху други страни членки в Европейския съюз. Или пък - дали не трябваше да употребява гръцката рецесия за по-дълбока интеграция на еврозоната още тогава. Обяснението е може би, че Меркел не искаше да загърби Източна Европа . Но би трябвало да ѝ се признае, че тя съумя да трансформира неувереното си държание в печеливша тактика . " Черешката на тортата " в тази тактика е фондът за възобновяване от пандемията, който беше признат предходната година под неин диктат и взаимно с френския президент Макрон. В последна сметка Европейски Съюз, или най-малко еврозоната, стигна до по-тясната финансова интеграция. Това може би даже може да се дефинира като нейното европейско завещание ".

Мнозина я дефинират като европейският водач, без който в Евросъюза нищо не може да се случи. Какво значи слизането ѝ от политическата сцена за Европейски Съюз?

" Въпросът е дали наследникът ѝ ще има същата тежест в Европа, както Меркел. Дали ще може да намира взаимни отстъпки и да съумява да се наложи? Но въпреки всичко и Меркел в миналото е почнала като новобранец на европейската политическа сцена, нали

Какво ще прави Ангела Меркел, откакто се отдръпна от политиката?

" В едно изявление неотдавна Меркел сподели, че желае да се наспи. Доколкото я познавам, тя в действителност има потребност от това . А по-късно допускам, че ще се включва в полемики по тематики, които я вълнуват, като отвореното общество, демокрацията, климата, миграцията и така нататък Мога да си показва, че ще поеме посредническата роля в някой спор. Но никога Меркел няма да поеме различен политически пост . Тя е задоволително мъдра, с цел да знае, че след канцлерския пост в Германия няма друга позиция, която може да я съблазни с повече власт. Имаше спекулации, че ще стане ръководител на Европейската комисия. А нали самата тя се погрижи, не Комисията да има последната дума, а водачите? Или пък общоприет секретар на Организация на обединените нации? Още по-слаба позиция. В политиката няма по-високо ходило за Меркел от поста федерален канцлер на Германия ". 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР