С около 20 000 души са се увеличили болните от

...
С около 20 000 души са се увеличили болните от
Коментари Харесай

Още по-крути мерки на Балканите заради коронавируса, ето как се развива епидемията по света

С към 20 000 души са се нараснали болните от ковид (COVID-19) в световен мащаб, демонстрират систематизирани данни, в това число информация на американския университет " Джонс Хопкинс ". Броят им е към този момент сред 218 700 и 219 600. Смъртните случаи са сред 8800 и 8930, оздравелите са сред 84 100 и 84 800.
Балканите
До нощес в Сърбия имаше 89 доказани случая, а в страната към този момент има драконовски ограничения. В мощ е полицейски час - от 20:00 часа до 05:00 часа никой няма право да излиза от вкъщи си. От тази заран влиза и възбрана за придвижване на възрастни над 65 години в градовете и 70 години в селата. И още: Куп години затвор, в случай че нарушиш карантина!
В Гърция публично доказаните случаи са към този момент 418, т.е. 31 новорегистрирани. Смъртните случаи са 5, 8 души се смятат за оздравели.
Събирания на 10 или повече души на открито се не разрешават в Гърция и ще бъдат наказвани с санкция до 1000 евро на човек.
В Словения държавното управление изготви закон, който планува закъснение на изплащането на заеми за компании. Срокът е 12 месеца. Тази разпоредба към този момент няма да се ползва за физически лица - единствено за юридически т.е. компании.
Друга мяркае декрет, който планува фирмите, които заради епидемията от ковид няма да могат да обезпечат заплати и работни места за най-малко 30% от чиновниците, да получават пари, с цел да не бъдат унищожени техните предприятия. Задължението на работодателите е да дават на чиновниците 80% от междинната заплата през идващите три месеца, като страната ще покрие 40% от тази заплата, а работодателят 60%.
Болните в Словения са 286, има 1 смъртен случай.
В Черна гора случаите на заболели от COVID-19 към този момент са 8. 
Шест нови случая са доказани в страната през последното денонощие, заяви ТАСС.
" Шест нови случая на вируса в страната са доказани, пет са контакти на първите двама инфектирани, един е нов. Общият брой на случаите доближи осем. Това демонстрира, че епидемията се разраства. Моля ви да следвате инструкциите на лекарите, в противоположен случай това ще докара до голяма зараза с пагубни последствия ", прикани шефът на Института за публично опазване на здравето на Черна гора Бобан Мугоша.
В момента 3523 души са под хигиеничен контрол в Черна гора. Първите два случая на ковид бяха регистрирани във вторник в Черна гора, това са дами, завърнали се от чужбина. До този миг Черна гора беше единствената страна в Европа, в която публично нямаше ковид.
Вечерта на 15 март Черна гора забрани влизането в страната на всички задгранични жители, като се изключи тези с позволение за престояване. Също по този начин кабинетът спря въздушния трафик с други страни. По-рано черногорските управляващи вкараха редица забрани по отношение на пандемията, в това число възбраната за осъществяване на всеобщи мероприятия в продължение на две седмици.
В Турция към този момент има втори смъртен случай поради ковид. Турският министър на опазването на здравето Фахретин Коджа удостовери това. Общият брой на инфектираните се е удвоил за ден и доближи 191 души, написа " Дейли Сабах ".
" Днес регистрирахме втора гибел от ковид, умря 61-годишен мъж. Открити са 93 нови случая на зараза. Общият брой на инфектираните доближи 191 ", написа Коджа в Twitter.
В Северна Македония публично доказаните заболели са 42. Страната затвори всичките си Граничен контролно-пропусквателен пункт за пътнически трафик.
Европа
В Италия има публично доказани още 4000 случая, с което общият брой доближи 35 713. От тях смъртните случаи са към този момент 2978, за оздравели се смятат 4025 души, а сериозните случаи, които постановат интензивно болнично лекуване, са 2257.
В Испания има съвсем 3000 новорегистрирани случая – 14 769 заболели, 638 смъртни случая и 1081 считани за оздравели. 774 случая се смятат за съществени, при които се постанова интензивно болнично лекуване.
В Германия също има съвсем 3000 новорегистрирани случая – болните са към този момент 12 327, от тях 28 смъртни случая и 105 оздравели.
Във Франция новорегистрираните заболели се усилиха с малко над 2000 души, само че там към този момент се тестват единствено хора, които имат признаци за болнично лекуване. С това публично записаните заболели са сред 9054 и 9134, като данните за смъртните случаи на " Джонс Хопкинс " още не са обновени, само че телевизия BMF дава информация за към този момент 264 смъртни случая, 921 заболели, нуждаещи се от съществено болнично лекуване и към момента единствено 12 оздравели – към този момент от доста дни тази статистика не се трансформира. Припомняме, че във Франция има санкция, в случай че в идващия половин месец излизаш от вкъщи си единствено за разходка, а нощес стана ясно, че над 4000 души са били санкционирани тъкмо за това.
Португалия също разгласи 15-дневно изключително състояние за битка с разпространяването на ковид, което ще улесни държавното управление за въвеждане на ограничения за понижаване на придвижването на хора.
" Това е извънредно решение за извънреден интервал. Това не е спиране на демокрацията. Това е народна власт, която се пробва да предотврати непоправимо спиране на живота на хората ", съобщи президентът Марсело Ребело де Суса по време на телевизионно послание, в което изясни аргументите си за приемане на мярката, която влeзe в действие в среднощ.
Декретът за оповестяване на изключително състояние разрешава на държавното управление да ограничи някои конституционни права и свободи, като свободата на придвижване и правото на стачка. Освен това разрешава на държавното управление да постанова насилствена карантина. Тепърва обаче ще стават ясни точните ограничения.
Досега Португалия оповестява за 642 доказани случая на ковид и 2 смъртни случая, само че държавното управление предизвести, че се чака броят на инфекциите в страната да продължи да се повишава " най-малко " до края на април.
По света
Изключително съществено става ситуацията в Съединени американски щати , където по данните на " Джонс Хопкинс " към този момент има 9345 доказано заболели т.е. 3000 новорегистрирани случая. Смъртните случаи са към този момент 150, за оздравели се смятат 106 души. Най-засегнат е щатът Вашингтон, където вследствие на заразяването са починали 68 души.
Сред инфектираните са двама членове на Конгреса на Съединени американски щати. Бен МакАдамс, демократ от Юта, съобщи, че има ковид. Той се почувствал " леко настинал " през уикенда, откакто се върнал от Вашингтон. Изследвал се и тестът му се оказала позитивна. Републиканецът Марио Диас-Баларт сподели по-рано през днешния ден, че се е заразил с ковид, само че към този момент се чувствал " доста по-добре ". Той увери, че е влезнал в карантина и работи от жилището си във Вашингтон.
Още: " Пиян карантиниран разиграва медици и служители на реда в " Пирогов "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР