С общо 866 се увеличава за следващата академична година броят

...
С общо 866 се увеличава за следващата академична година броят
Коментари Харесай

Увеличават приема на студенти в 23 направления и субсидират 41 223 от тях

С общо 866 се усилва за идната академична година броят на местата за студенти по 23 професионални посоки, които приготвят нужни за стопанската система ни експерти. Това взеха решение министрите от кабинета " Петков " на днешното държавно съвещание.

Най-голямо покачване има в професионалните посоки " Растениевъдство ", " Математика ", " Животновъдство ", " Общо инженерство ", " Машинно инженерство ", " Материали и материалознание ", " Енергетика " и " Комуникационна и компютърна техника ".
 Нова стратегия дава 200 хил.лв. стипендия на студенти за образование в чужбина
Нова стратегия дава 200 хил.лв. стипендия на студенти за образование в чужбина

Срокът на новия фонд е тригодишен

Държавата ще субсидира образованието на 41 223 студенти в 38 държавни висши учебни заведения .

За академичната 2022 - 2023 година са планувани 15 994 места за образование против възнаграждение.

Одобрени са 1919 места за докторанти, от които 1395 може да са в постоянна форма, 524 - в задочна форма и 303 - в научните организации.
 Правителството отпуска 1,2 млн. лева за разпространение на българистиката в чужбина
Правителството отпуска 1,2 млн. лева за разпространение на българистиката в чужбина

Основната цел на програмата е популяризирането на българския език, литература, история, изкуство, просвета и обичаи

На същото съвещание бе решено, че страната отпуска 3 млн. лева на висши учебни заведения и научни организации, с цел да покачат броя на научните си изявления в авторитетни интернационалните издания.

Средствата са предопределени за осъществяване на първия стадий на Националната стратегия " Стимулиране на публикационната интензивност в авторитетни интернационалните научни списания и отворения достъп до научна информация ". Тя беше призната от държавното управление през октомври 2021 година Целта на програмата е да се подтикват българските университети и научни организации да усилят броя на изявленията си в влиятелни международни научни издания. Това ще се отрази позитивно върху техния рейтинг в интернационалните научни ранглисти и ще увеличи ангажираността на българските учени към самодейността за отворената просвета и възприемането й като общоприета процедура от научноизследователската общественост.

На откривателите ще бъде предоставяно в допълнение заплащане, награди или други финансови тласъци за авторство на научни изявления в списания , реферирани или индексирани в международните бази данни Web of Science или Scopus , обвързано със шерване на научни резултати в Българския облак за отворена просвета и в институционални или интернационалните складове.

Програмата ще се извършва на три стадия в продължение на 42 месеца. Необходимите за реализирането й средства са общо до 12 млн. лв. - до 3 млн. лева за 2022 година, до 4 млн. лева за 2023 година и до 5 млн. лева за 2024 година

Най-голям дял от средствата от първия стадий за 2022 година получава Българската академия на науките - 911 401 лева На идващите 5 позиции се класират Медицинският университет-София (493 326 лева.), Софийският университет (422 973 лева.), Медицинският университет-Пловдив (157 810 лева.), Пловдивският университет (134 588 лева.) и Медицинският университет-Варна (120 427 лева.).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР