“С новите се увеличи времето за техническия преглед на автомобила

...
“С новите се увеличи времето за техническия преглед на автомобила
Коментари Харесай

Ще се окажат ли капан новите екостикери за шофьорите на стари автомобили?

“С новите се усили времето за техническия обзор на автомобила и цената също се подвигна ”. Това описа ръководителят на ГТП в Съюза на българските автомобилисти Здравко Нинов.

От 12 юли стартира групирането на леките и лекотоварните коли в пет категории, на база отделяните от тях нездравословни излъчвания. В коя категория ще попадне транспортното средство ще зависи от индикаторите при прекосяване на годишния механически обзор (ГТП). В първа категория ще са най-замърсяващите коли, а в пета - най-чистити (хибриди и електромобили).

Здравко Нинов изясни, че екокатегориите ще се дефинират на база действителното замърсяване, като за бензиновите модели се взема поради отделяното количество въглероден окис, а за дизелите димността.
 150 000 екостикера лепят по колите от през днешния ден 150 000 екостикера лепят по колите от през днешния ден
Холограмният стикер с чип, който дели колите на 5 екологични категории, влиза в действие от през днешния ден. 150 000 лепенки към този момент са купени от ф...

“В момента всички коли попадат в избрана екологична категория (от Евро 1, до Евро 6), само че тя няма да има отношение към стикерите. Обяснението е, че в хода на употребата на транспортното средство отделяните от него нездравословни излъчвания се трансформират според от техническото му положение. Типичен случай е демонтирането на катализатора да вземем за пример, което се случва постоянно, защото подмяната му е доста скъпа “, разяснява Нинов пред



Той разясни, че новите стикери съдържат чип и опция да се разчитат от разстояние.

“Това постанова и тяхното повишаване с до 10 лв.. От тях се финансира и снабдяването на пунктовете за ГТП с устройства за въвеждане на данните и за разчитане на информацията от стикерите ”, добави Нинов.
 КПКОНПИ предлага да не се вкарват екостикери за МПС-та КПКОНПИ предлага да не се вкарват екостикери за МПС-та
Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество предлага на министъра на превоза да отп...

Нинов съобщи, че екостикерите, които ще разделят транспортните средства на екологични групи, ще се поставят единствено на леките и лекотоварните коли с обща маса до 3.5 тона. За камионите и рейсовете няма да има ограничаване на база замърсяване. Логиката е, че те рядко влизат в централните градски елементи, а нововъведението цели изчистване на въздуха точно там.

“Мярката цели да даде опция за ограничение на напредването в избрани зони на градовете на най-замърсяващите коли. С промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух кметовете получиха правото да вкарват такива ограничавания. В техните пълномощия е да дефинират обсега на зоните, по какъв начин ще се прави контролът и какви ще са глобите ”, разяснява Нинов.

Първи евентуално ще се възползват огромните градове. Очакванията са достъпът на колите от най-ниските категории да бъде неразрешен в централните градски елементи.

Още по тематиката:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР