С нова заповед от днес земеделският министър Десислава Танева забранява

...
С нова заповед от днес земеделският министър Десислава Танева забранява
Коментари Харесай

Забрана за лов в районите с африканска чума по дивите прасета

С нова заповед от през днешния ден земеделският министър Десислава Танева не разрешава лова в инфектираните от африканска чума по свинете региони. Инфектираните зони са не по-малко от 200 кв км към публично оповестените случаи на чума при дива свиня.
Въвежда се и режим на лов след приключване на интервала на стеснен достъп, който е не по-малко от 2 месеца след констатирането на случая - за самостоятелен лов и 6 месеца - за колективен лов, оповестява БНР. Остава в действие и обещаното заплащане от 150 лева за хора, подали сигнал за мъртвец на диво прасе в инфектираните зони и 50 лева за отстрел на дива свиня отвън тях. В мощ продължава да бъде и възбраната за достъп до ловностопанските територии на берачи на билки, гъби и трюфели.

Заради африканската чума по свинете в община Свищов от през днешния ден до 11 август е оповестено бедствено състояние. В ликвидирането на животните в свинекомплекса в село Българско Сливово се включва и персоналният състав на военното отделение в Белене.

В няколко други области на страната също започнаха инспекции дали животните в персоналните стопанства са умъртвявани. Близо 100 обитаеми места се ревизират в Сливенска област, а недоволни от условието за заличаване на домашните свине не престават четвърти ден да блокират основния път Сливен-Ямбол при село Крушаре.

Близо до военното летище в Добрич беше намерено нерегламентирано стопанство с към 150 свине. На притежателя е даден период от 48 часа да умъртви животните.

Заради доказания случай на африканска чума в диво прасе в Държавно ловно стопанство „ Искър “, Самоковско, на територията му не се позволяват външни лица и туристи.

В същото време от Агенцията за сигурност на храните не съумяха да кажат дали инспекциите за умъртвяване на домашните свине са почнали във всички области, за които през днешния ден изтече крайният период за доброволното им очистване. Не е явен и общият брой на към този момент умъртвените свине в индустриалните свинеферми.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР