С нотка носталгия по отминалите дни - представяме ви изпитана

...
С нотка носталгия по отминалите дни - представяме ви изпитана
Коментари Харесай

Булама (бяло сладко)

С нотка носталгия по отминалите дни - представяме ви изпитана рецепта за Булама - бяло сладко

Необходими Продукти

● халва - 1.445 кг бяла (булама)
● чувен - 150 г корени
● вода - 2½ л
● шира - 15 л гроздова
● захар - 1½ кг

Начин на подготвяне

Нарязват се на ситно 150 г корени от чувен, заливат се с 2½ л вода и се варят, до момента в който водата остане на половина.

Пресичат се с бяла пръст или с дървена пепел 15 л гроздова шира. След като се утаи пръстта, ширата се изсипва в огромна тава. Прибавят се 1½ кг захар и половината запарка от чувена.

Сместа се вари на мощен огън, до момента в който остане на половина. След това силата на огъня се понижава, а варенето на сместа продължава при непрестанно бъркане с дървена лопатка (за да не изкипи сместа).

Щом врящата маса стартира да се сгъстява, разрушава се на пяна останалата половина от отварата на чувена и се прибавя чаша по чаша към халвата, като се бърка без спиране. Когато бъркането стане мъчно, халвата е подготвена. Съдът се смъква от огъня, само че бъркането продължава, до момента в който халвата изстине изцяло и добие прекрасен бял цвят.

Халвата се насипва в буркани, които се държат открити 1 нощ. На другия ден върху халвата се поставя компактно пергаментова хартия, а бурканът се похлупва с похлупак или се завързва с двойна забрадка.

Ако халвата не е добре сварена, след 2-3 месеца се отделя част от петмеза. В подобен случай, с цел да се поправи, тя се преварява, като ѝ се прибавя малко запарка от чувен.

Булама (бяло сладко) е изключително вкусна, когато е поднесена с опечени обелени фъстъци или с орехови ядки.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР