С нито един от двата вида код - изходен и

...
С нито един от двата вида код - изходен и
Коментари Харесай

Веселин Тодоров: Как може да се манипулира машинният вот

С нито един от двата типа код - първоначален и двоичен, не може да се манипулира вота. Единствено в случай че някой стартира да продава изходният код, може да има проблеми с авторските права. Това съобщи за " Твоят ден " Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на " Сиела Норма ".
" Има кодове, които е хубаво да не има всеки. На машините може да работи единствено нещо, подписано със специфичен ключ. Той се генерира от ЦИК. Не би трябвало никой различен да има достъп до него. Само неговото владеене обаче не е задоволително да се манипулира вота. Има една хешфункция, която генерираш хашкод, изписан на разписката на всяка секция. Той би трябвало да е еднакъв в цялата страна. Ако някъде се разграничава, значи нещо не е наред в машините. Имаше няколко разлики, когато се счупиха някои машини. При строшаване на флашките, системата споделя, че има нарушаване. Такъв е и казусът с машините, където излезе надпис " Дневникът е фалшифициран ", изясни той.
Според него за корист с изборните гласове човек би трябвало да разполага с ключа, хешкода и някои от пин кодовете. " Те са десетки хиляди, а за корист би трябвало да има и няколко месеца, в които да се манипулира целият склад с машини. Флашките от машините, които се носят в РИК, могат да се преправят теоретично, в случай че генерирането на резултатите стане без контрол ", акцентира Тодоров. 
По думите му има два обществени кода, до които партийни експерти могат да имат достъп. " Изходният код е писан от експерти, на програмен език. Това са стратегиите, работещи в машините. Партиите могат да пратят свои специалисти, с цел да схванат по какъв начин работят стратегиите. Този развой се случи и преди последните избори, въпреки и в камерен състав. Другият код - изпълнимият - двуичен код, който работи в машините, това са действително работещите стратегии в машините ", съобщи той. И добави, че в Белгия има модел, посредством който гласовете се пускат в машина, а тя ги брои, като не разрешава вкарването на външни разписки или девалидирането на разписки. А по отношение на искът против ЦИК Тодоров разкри, че е за 30 000 лв., не за 42 млн. и е непълен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР