С неописан до момента случай в европейската медицинска литература се

...
С неописан до момента случай в европейската медицинска литература се
Коментари Харесай

В УМБАЛ “Света Анна” спасиха бременна жена с инсулт

С неописан досега случай в европейската здравна литература се оправи чудесно екип от незабавни медици и невролози на столичната УМБАЛ “Света Анна ”. Щастливият резултат - по едно и също време са избавени животите на бъдеща майка и нероденото ѝ дете, предава.

Става дума за 36-годишна жена с. Нетипичното тук е, че е бременна в 5-и месец. Подобни случаи са извънредно редки, като нормално, в случай че настъпят, инсулт се прави първоначално или напълно в края на бременността, изясняват експертите. Да стане в 5-и месец, съвсем не е срещано, като до момента за сходен случай не е съобщавала даже Европейската организация по инсулти, по тази причина и лекарите от “Света Анна ” следва да го опишат.
Бейби взривът продължава: Още 6 бебета се родиха в " Св. Анна "
Бейби взривът в родилното отоделение на УМБАЛ " Св. Анна " -София продължава с още 6 бебета, родени през днешния ден. Това оповестиха от здравното завед...

Случаят е отпреди седмица. В късните часове на 10 ноември, до момента в който приспива първото им дете, дамата стартира да губи диалект и да получава деформиране на дясната част на лицето, пробва да раздвижи и едната си ръка, само че несполучливо. Симптомите са видяни от брачна половинка ѝ, който реагира извънредно бързо и вика незабавен екип. Така в границите на час от появяването им дамата е закарана в незабавното поделение на “Света Анна ”. Спешният екип и дежурните невролози там откриват бързо, че става дума за исхемичен инсулт, в тази ситуация вследствие на тромб, довел до задръстване на междинната мозъчна артерия.

“И дамата, и ние имахме шанса всичко да свърши наред. Тъй като е бременна в петия месец обаче, е противопоказана за интравенозна тромболиза, тъй като има риск да се загуби плодът ”, описа доктор Нурфет Алиоски, шеф на Отделението по ендоваскуларна неврохирургия. Това е и повода сътрудниците му от незабавното поделение да го извикат в среднощ още веднъж в болничното заведение, от която си потегля единствено няколко часа по-рано след 12-часово дежурство - положението на дамата изисква доста по-сложна процедура. Привикани са и други експерти - доктор Красимира Жекова, шеф на АГ отделението, анестезиолози и още невролози, с които доктор Алиоски работи. Общо 10 индивида екип, като всички също били дежурни, преди да ги върнат незабавно в болничното заведение.

През цялото време на линия е и доцент Росен Клапачки, шеф на Клиниката по неврология. “Взехме решение, че би трябвало да действаме посредством механична тромбектомия, т.е. да изкараме тромба от главата ”, описа доктор Алиоски. По артериален път през ръка или крайник се стига до засегнатия съд, в тази ситуация междинна мозъчна артерия. Процедурата е напълно неинвазивна, по тази причина и цялостното възобновяване на дамата лишило единствено 2 денонощия, а към днешна дата човек даже няма да разбере, че е имала проблем, в случай че не приказва дълго с нея, изясни доцент Калпачки. “Инсулт в толкоз млада възраст не е нормален, изключително при жена, а при бременна в 5-и месец е още по-необичаен. Хубавото на това изключение е, че дамата попадна при един към този момент рутиниран екип. А за плода беше значимо майка му да е здрава и ние да не му навредим в допълнение ”, изяснява още той. Обикновено след претърпян подобен инсулт хората остават парализирани с десните крака, не могат да приказват. Представете си това с една бъдеща майка - единствено по себе си щеше да е риск даже за довеждане докрай на бременността, добавя той.

“В XXI век би трябвало да можем да запазим два живота по едно и също време. Нямаме различен избор ”, безапелационна е и доктор Красимира Жекова, шеф на АГ отделението, която следи бебето от самото начало на интервенцията. Тя ще продължи следенето му и откакто дамата бъде изписана от Клиниката по неврология. “За момента положението на плода е положително ”, изясни доктор Жекова. Бременността е предразполагащ фактор за нараснала съсирваемост на кръвта, само че в този случай по-скоро се касае за фамилна обремененост, наследена от татко ѝ.
Тежестта на инсулта - по какъв начин да разпознаем първите признаци и какво е нужно да знаем за инсулта?
На 29 октомври се отбелязва Световният ден за битка с инсулта - положение, което визира милиони хора по света всяка година.  Свето...

Това е едвам третата бременна жена, която лекува доктор Нурфет Алиоски, макар че с ендоваскуларна неврохирургия се занимава от 2008 година и прави по 150 процедури годишно. От предходните две едната също е била към 5-и месец, само че с аневризма, а другата към края на бременността си с артериовенозна малформация. След щастливия процес бъдещата майка към този момент обмисля и кой ще бъде кръстник на детето ѝ, когато се роди. Вероятно няма да е един, а цели трима - доктор Нурфет Алиоски, доцент Росен Калпачки и доктор Красимира Жекова, споделила тя в диалог с медиците като знак на признателност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР