С научни форуми, фестивали, екоакции, спортни състезания, пленери, изложби и

...
С научни форуми, фестивали, екоакции, спортни състезания, пленери, изложби и
Коментари Харесай

С научни форуми, фестивали и екоакции отбелязваме Деня на Дунав

С научни конгреси, фестивали, екоакции, спортни надпревари, пленери, изложения и други прояви на следващия ден, 29 юни, ще бъде маркиран Денят на река Дунав в селищата от българското поречие. През тази година се навършва четвърт век от подписването на Конвенцията за съдействие при опазването и устойчивото потребление на огромната европейска река, заяви Басейнова дирекция „ Дунавски регион “ в Плевен.
На научна конференция в столицата ще бъдат показани проучвания и планове, свързани с стабилно ръководство на водите в Дунавския басейн.
Видинчани са си организирали фолклорен фестивал, отдаден на Дунав. В Русе ще се организира естествен триатлон, в Тутракан – регата, а в Силистра – фестивали на китарата и уличните изкуства.
В междинната част от българския сектор на огромната река са проведени най-вече празнични събития. В Козлодуй и Никопол ще има фестивали на рибата. В Оряхово ще рисуват върху речни камъни. В Белене по традиция празникът продължава и на 30 юни. За беленчани са проведени надпревари по улов на риба и по кулинарен мурафет и детски занимания на брега на Дунав. В Гулянци ще има викторина, отдадена на европейската река. В село Байкал са подготвили обичайни ритуали.
Темата на речния празник тази година е „ Бъди деен за по-безопасен Дунав “. В рамките на акцията за 29 юни се организират и екологични акции за разчистване на река Дунав от пластмасовите боклуци. В Козлодуй почистването ще е на 28 юни, а в Долни Вадим – на другия ден, оповестиха още от Басейновата дирекция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР