С настоящите териториални планове за справедлив преход за трите въглищни

...
С настоящите териториални планове за справедлив преход за трите въглищни
Коментари Харесай

Бързо спиране на тецовете може да разклати цялата енергетика

" С актуалните териториални проекти за обективен преход за трите въглищни района Перник, Кюстендил и Стара Загора се прави опит за закриването на въгледобива и енергетиката в България. Целият екип на " Топлофикация Русе " упорства тези по този начин значими и решаващи бъдещето на бранша ни документи да не бъдат одобрявани и изпращани в Брюксел в настоящия им тип. В противоположен случай се рискуват стотици работните места на всички, свързани с активността на въглищните централи и стабилността на електроенергийната система в България ", съобщи Севдалин Желев, шеф на топлофикационното сдружение в Русе.

По думите му през последните няколко години ориста на въглищните централи е една от главните тематики в енергетиката ни, само че години наред се отлагаха опциите да бъдат разисквани разновидностите за рационализация на предприятията, с цел да се изпълнят европейските условия за реализиране на нискоемисионна енергетика. Той акцентира, че рестриктивните ограничения, които се възнамерява да бъдат подхванати, ще унищожават един структуроопределящ бранш за българската стопанска система.

Изпълнителният шеф на " Топлофикация Русе " съобщи, че целият екип на сдружението застава зад сътрудниците си от въглищните централи, които отстояват своето право да се обезпечат средства за вложения в нови уреди, работещи с по-екологични горива и по този начин въглищата последователно да се отстранен. „ Топлофикация Русе “ към този момент е почнала своята енергийна промяна, която ще се случи мъчно без помощно финансиране.

Желев уточни, че в утрешният ден е извънредно значим за бъдещето на енергетиката на България, тъй като териториалните проекти за обективен преход ще се разискват на съвещанието на Министерски съвет.

" Очакваме да се прегледат и одобряват всички мнения и претенции на енергетиците и миньорите. Надяваме се да бъдат импортирани районните проекти, които действително дават отговор на спецификите на страната ни и опциите, които имаме да осъществяване на равномерен и обективен преход. " акцентира инж. Желев.

" Сценариите за бързо прекъсване на въглищните централи до 2030 година не произтичат от задачите на Европа. От България се изисква да се понижи количеството въглеродни излъчвания и да се усъвършенства качеството на въздуха. Това е постижимо посредством вложения в рационализация и понижаване на употребяваните въглища. " изясни инж. Желев.

Той съобщи, че бързото прекъсване на въглищни мощности е недопустимо, поражда съществени опасности за сигурността на доставките, по-високи разноски и висока обществена цена.

Желев сподели още, че проектите за ускорено въвеждане на ВЕИ не могат да подсигуряват в дълготраен проект стабилността на енергийната система на България. Той беше безапелационен, че би трябвало да се запазят базовите мощности, до момента в който не се откри действителна тяхна опция.

По мотив изнесената информация за разпределяне на милиарди левове европейски средства по проекта за обективен преход на избрани компании, инж. Желев разяснява, че това е неприемливо. Той акцентира, че европейските средства би трябвало да се разпределят посредством осъществяване на обществен конкурс, в който с приоритет вземат присъединяване засегнатите сдружения. Севдалин Желев изрази вяра, че подкомисията за надзор на еврофондовете, която следва да стартира да работа ще приготви ясни критерии за компаниите, които ще аплайват по Териториалните проекти за обективен преход на въглищните райони.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР