С настъпване на пролетно-летния сезон и все по-честите случаи на

...
С настъпване на пролетно-летния сезон и все по-честите случаи на
Коментари Харесай

Еколози разясняват действията при намерени бедстващи животни

С настъпване на пролетно-летния сезон и все по-честите случаи на сигнали за бедстващи животни, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново припомня по какъв начин се действа при такива случаи. Преди да се подхващат дейности, би трябвало да се разбере дали животно има забележими физически увреждания или се намира в условия, застрашаващи живота му.

“В взаимозависимост от това дали е предпазен тип, ловджийски обект, селскостопански животни, кучета и котки, разновидностите да се потърси помощ или съвет са няколко. Подробна информация е показана на уеб страницата на екоинспекцията. Тя дават информация за дейностите при намиране на млада птица, малко на бозайник и сухоземна костенурка. Разписани са и случаите, в който се постанова прибиране на ранено диво животно”, коментират от екоинспекцията в остарялата столица.

От компетентността на Регионална инспекция за опазване на околната среда е да подхваща ограничения, засягащи предпазени типове, включени в приложенията на Закона за биологичното многообразие. Експерти от Регионална инспекция за опазване на околната среда преценят положението на екземпляра. В случай, че може да оцелее без интервенция, той се оставя на място или се насочва за лекуване и развъждане към избавителен център. В резултат на навременната интервенция на специалистите по биологично многообразие от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново, през 2017 година са избавени девет предпазени птици, които са изпратени за лекуване в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.
Желателно е преди да се подхващат каквато и да е дейности, жителите да се съветват с способените органи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР