С наградата Ангелско сърце и званието посланик на каузата за

...
С наградата Ангелско сърце и званието посланик на каузата за
Коментари Харесай

Увеличават парите за ин витро

С премията " Ангелско сърце " и званието " дипломат " на идеята за повече родени деца в България беше отличен министърът на финансите Асен Василев. Статуетката и документа му бяха връчени от Мария Янева от Фондация " Искам бебе ". Това осведомиха от пресцентъра на финансовото министерство.

За първи път от 14 години страната усилва финансирането за ин витро опит. На извършената среща с управлението на организацията преди церемонията Асен Василев заяви, че в гласувания бюджет за 2023 година са заложени 2 млн. лева за осъществяване на действия по асистирана репродукция при лица с репродуктивни проблеми. Тези спомагателни средства ще компенсират повишаването в цените на консумативите и ще се подсигурява високото качество на процедурите. С обезпечените средства страната ще покрива финансирането до 6000 лева за една ин витро процедура, като нарастването е с 1000 лева Очаква се идната седмица държавното управление да одобри разпореждане за нарастването, заяви министър Василев.

Няма да се постанова доплащане за ин витро процедури - в плана на бюджет за 2024 година ще се планува обезпечаването на спомагателни 4 млн. лева за тези действия. С общ запас от 24 млн. лева ще се реализира покриване на забележителен дял от действителните разноски на репродуктивните клиники, заради забележителния растеж в цените на медикаментите и профилираните консумативи. " Борбата с демографската рецесия не е единствено на думи, това са съответни дейности във всеки един миг “, акцентира министър Василев.

" Днес публично постигнахме най-голямата си победа – пациентите към този момент няма да имат проблем при финансирането на ин витро процедури, тъй като няма да се постанова да доплащат за тях. По този метод ще употребяваме една качествена европейска услуга, с цел да сбъднем най-голямата си фантазия – да станем родители “, това съобщи Мария Янева, ръководител на Управителния съвет на Фондация " Искам бебе “. Тя благодари на финансовия министър, че е поддържа апела на организацията и в бюджета за тази и идната година са заложени нужните средства. В продължение на 2 години фондация " Искам бебе “, дружно с Йорданка Костадинова, която още като народен представител в 47-то и 48-то Народно заседание припознава идеята се борят интензивно пациентите с репродуктивни проблеми да имат повече финансиране и достъп до добра здравна услуга. Плод на техните старания е и към този момент настоящата разпоредба, която дава медицинския стандарт, по който центровете за асистираната репродукция да работят. С нея правата, сигурността и генетичен материал на пациентите е предпазен, добави тя.

Над 20 000 деца са родени с поддръжката на държавния фонд за асистирана репродукция от 2009 година до момента, сподели Радина Велчева – създател на фондацията. Клиниките и пациентите ще могат да се възползват от плануваното нарастване.

Средствата ще се употребяват за възнаграждение на медикаменти, лекарския труд и биологични медицински проучвания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР