Не бива да се подвеждаме по етикетите, а трябва да

...
Не бива да се подвеждаме по етикетите, а трябва да
Коментари Харесай

Бивш здравен министър за казуса с частната болница: Кондева пое горещият картоф от нерешителния Хинков

" Не бива да се подвеждаме по етикетите, а би трябвало да търсим наличието. Не бих се наел да дам мнение дали София има потребност от нова частна болница. Това не е детска болница, не зная за какво се назовава " Мама и аз ". Това съобщи някогашният здравен министър Илко Семерджиев  по NOVA NEWS. Думите му са във връзка обстановката с анулираното решение за основаване на нова частна болница и даването на документите за нея на ДАНС и прокуратурата.

Той удостовери, че има пренасищане с болнични кревати в София. Подобна е обстановката и в Смолян, Русе, Пловдив – там даже има повече болнични кревати на глава от популацията. " Да не забравяме, че Министерство на здравеопазването и страната годишно имат финансови разноски 32 млн. лв., това е смешна сума ", сподели той. 

Семерджиев напомни, че по закон частната и държавната благосъстоятелност са равнопоставени. Мораториумът за създаване на нови частни лечебни заведения беше отритнат.

Относно признатото и отхвърлено решение за играждане на нова частна болница в София, Илко Семерджиев изясни, че сегашният здравен министър доктор Галя Кондева е показала безусловно точна документи. " Не мисля, че тя се е пробвала да заблуди Министерския съвет. В технологията на взимане на решения има авансово съгласувателна процедура – министерството е изпратило решението дружно със съпътстващите документи на другите министерства и ведомства. Те са имали време да изразят мнението си. Тази процедура е почнала преди към 2 година Има две мнения от " Медицински контрол ", от НЗОК – също две мнения, от БЛС има позитивно мнение. Д-р Кондова не е позволила неточност, тя пое " горещият картоф " от нерешителния министър Хинков, който е отсрочил тази тематика ", сподели Семерджиев.

Решението за приоритизиране на Националната детска болница не е от в този момент, напомни някогашният здравен министър. " В кабинета " Борисов 3 " беше основана Национална капиталова здравна компания с подадени 100 млн. лв. за създаване на детска болница. Решението беше взето през 2019-та година Бих попитал министър Хинков и министър Сербезова за какво не са създали нищо. Министър Хинков загуби 188 млн. лв. за протонен център, тъй като не направи нищо ", изясни Семерджиев.  " Защо не се случват нещата в България, зависи на какви хора ги доверяваме ", заключи Илко Семерджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР