С над 3,5 милиона лева ще развиват пещерния туризъм и

...
С над 3,5 милиона лева ще развиват пещерния туризъм и
Коментари Харесай

С над 3,5 милиона лева развиват пещерния туризъм в Родопите

С над 3,5 милиона лв. ще развиват пещерния туризъм и ще опазват прилепите в пограничния район сред България и Гърция. Средствата са обезпечени от ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството Програма за трансгранично съдействие Гърция-България 2014-2020 година.
Три са плановете, които ще бъдат финансирани, оповестиха от министерството на районното развиване и благоустройството. Първият е за развиване на минния туризъм в общините Мадан и гръцката Пилеа-Хортиатис и е на стойност над 1,4 млн. лева С част от средствата ще се усъвършенства достъпът до пещера „ Шаренка “ край българския град. Една от атракциите в нея са восъчните фигури в натурален растеж на антични траки-миньори. През Бронзовата ера те са добивали потребни изкопаеми в пещерата и са ги преработвали на място посредством специфична пещ. С друга част от финансирането зарязан рудник ще бъде приспособен за туристически визити. Планирано е в мината да има две изложбени пространства, в които да бъде подредена музейна експозиция. Ще бъде възобновена остарялата железопътната линия и по нея ще се движи минен трен.
По плана ще бъде освежен и преоборудван единственият по рода си Музей на минното дело в Мадан. Неговата горделивост е неповторимата „ Кристална зала – Родопски кристал “, която демонстрира благосъстоянието и хубостта на подземния свят с сбирка от 581 минерала. Предвижда се още към музея да проработи информативен център, да се обнови пространството пред постройката и да бъде създаден маркетингов проект за развиване на тематичен туризъм. Основната концепция на плана е мините и кариери в трансграничния българо-гръцки район да се трансфорат в атрактивни и функциониращи места за посещаване.
По различен план с малко над 1 млн. лева ще бъде направена карта с местообитанията на прилепи по поречието на река Места и пещерите към Момчилград и Комотини в трансграничния район сред България и Гърция. Акцията е част от плана „ Устойчиво запазване на прилепите в трансграничния район “/BatsConserve “. Партньори по плана са Югозападен Университет " Неофит Рилски " и Солунският университет. Целта е посредством взаимни действия да се реализира по-добро запазване на прилепите и да се усъвършенства положението на популациите им в границите на трансграничния район. Екипите ще търсят решение на провокациите, пред които е изправен типът – увеличената приложимост на пестициди в селското стопанство, които тровят прилепите, нарушение на колониите им от хората, които изследват пещерите през зимата и други По плана ще се извършат изследвания, оценки и предприемане на взаимни ограничения за запазване на обилни местообитания на прилепите освен в зоните на Натура 2000, само че и в заобикалящите територии. Ще бъде основана и база данни за състава на типовете и положението им в региона на плана, оценки на видовото многообразие, интензивността и местообитанията на прилепите и евентуалните закани за типа.
По Програмата за трансгранично съдействие Гърция-България се осъществя и планът „ Интегриран метод за развиване на културни и естествени обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция “. От българска страна с над 1,1 млн. лева се обнови Музеят на родопския карст в Чепеларе, който е единственият музей на пещерите в Югоизточна Европа. Реконструирани са всички пространства на постройката, като е непокътнато функционалното им предопределение. Монтирана е нова украса, имитираща карстова пещера с отливки, която е извънредно впечатляваща и атрактивна. Обособено е помещение за сувенири. Пространството в централната зона на постройката е преустроено в мултимедийна зала. Изцяло актуализирано е и оборудването в музея - експонатите са ситуирани и аранжирани върху модерни нови стъклени шкафове, изложбени маси, полици и витрини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР