С над 1 млн. лева е увеличен бюджетът за социални

...
С над 1 млн. лева е увеличен бюджетът за социални
Коментари Харесай

Община Варна вдигна с 1 млн.бюджета за социални дейности. Ето какви пари са заложени за ремонти, помощи и децата на загинали полицаи

С над 1 млн. лв. е повишен бюджетът за обществени действия по отношение на 2018 година Проекторамката в размер на близо 16,7 млн. лв. беше утвърдена на днешното съвещание на ПК „ Социални действия и жилищна политика “ към Общински съвет – Варна. Приоритет остава надграждането на обществената стратегия, която тази година ще бъде допълнена с нова услуга.

Предстои да отвори порти дневен център за деца с увреждания, в това число с аутизъм. Към момента Община Варна предлага 58 обществени услуги с потенциал близо 3 500 места. 27 от услугите са за деца и 31 – за пълнолетни.

Тазгодишният бюджет е уравновесен и е съгласуван с потребностите на ползващите обществените услуги. С всяка минала година броят на потребителите се усилва, бе изтъкнато на днешното съвещание.

Капиталовата стратегия е в размер на 1,19 млн. лева От тях 300 хиляди лв. са заделени за главен ремонт на общинска постройка в местността Планова, в която ще се обитава нов подслон за краткотрайно настаняване. Други 300 хиляди лв. ще бъдат вложени в възстановяване на  социалната инфраструктура – спешен център и подслон за краткотрайно настаняване на бездомни и обществено слаби лица.

Предстои да започва работата по построяването на центровете за хора с деменция и с тежки множествени увреждания. Тази година ще бъдат осъществени поправки на постройките, в които ще се обитават центровете, а дейността им ще започва през 2020 година

Ремонтни работи предстоят също в Дома за възрастни хора „ Гергана “, Дневния център за деца и младежи с увреждания, пенсионерския клуб в кв. „ Галата “. Предвижда се също закупуване на нови микробуси за хора с увреждания и на товарни коли за потребностите на обществения патронаж.  

Бюджетът за локални действия е в размер на близо 8 млн. лв.. В тази сума е включена цялостната прехрана на обществени асистенти на 120 деца със специфични просветителни потребности, както и доставката на храна и топъл обяд за 1 655 обществено слаби и възрастни хора посредством услугите домакински обществен патронаж и социална столова. С част от средствата ще се финансират също 16 центъра за обществени услуги за деца и възрастни.

В общинския бюджет са заложени близо 153 хиляди лв. за еднократни обществени помощи, включително 12 хил. лв. за подкрепяне на деца на починали служители на реда. Със 120 хил. лева от локалната хазна ще се финансира активността на функциониращите на територията на общината 24 пенсионерски клуба.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР