С началото на новата учебна година ще се възобнови схемата

...
С началото на новата учебна година ще се възобнови схемата
Коментари Харесай

ЕС отпуска 250 млн. евро по схемите за училищни плодове и мляко

С началото на новата образователна година ще се възобнови схемата на Европейски Съюз за предложение на плодове, зеленчуци и млечни артикули в учебните заведения в участващите страни от Европейски Съюз за интервала 2019/2020 година, оповестяват от Европейската комисия.
За образователната 2019/2020 година 145 млн. евро са заделени за плодове и зеленчуци и 105 млн. евро – за мляко и млечни артикули.
През образователната 2017/2018 година от тази стратегия се възползваха над 20 милиона деца, т.е. 20% от децата в целия Европейски съюз.
Въпреки че присъединяване в схемата е непринудено, всички страни членки на Европейски Съюз избраха да вземат участие в някоя част на схемата или в цялата скица. През март 2019 година Европейската комисия утвърди средствата, които да бъдат разпределени на всяка страна от Европейски Съюз, участваща в схемата идната образователна година. Държавите могат да добавят предоставената от Европейски Съюз дотация с национални средства.
Държавите членки сами вземат решение по какъв начин да ползват схемата, т.е. какъв тип артикули ще получават децата или на каква тематика ще бъдат въведените просветителни ограничения. Все отново продуктите би трябвало да бъдат избирани според от здравните и обвързваните с околната среда фактори, както и съгласно тяхната сезонност, многообразие и наличност.
Схемата на Европейски Съюз за хранене в учебните заведения има за цел да предизвиква здравословния и уравновесен режим на хранене посредством предлагането на плодове, зеленчуци и млечни артикули, както и посредством просветителни стратегии в региона на селското стопанство и положителното хранене.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР