С наближаването на най-вълшебното време от годината в страната се

...
С наближаването на най-вълшебното време от годината в страната се
Коментари Харесай

Важна новина за организаторите на коледни базари и новогодишни концерти

С наближаването на най-вълшебното време от годината в страната се плануват голям брой културно-музикални мероприятия, които да зарадват жителите и гостите на всяко обитаемо място. По този мотив МУЗИКАУТОР припомня още веднъж, че при общественото потребление на музика, без значение дали достъпът до събитията е безвъзмезден или заплатен, е належащо уредниците да лицензират музикалното наличие в тях според Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

" Уреждането на авторските права за музиката е наложително изискване за провеждането на концерти, било то в случай че се провеждат на площада или в хотелските комплекси и заведения за хранене “, уточни Иван Димитров – изпълнителен шеф на МУЗИКАУТОР.

Той посочи, че тази законова наредба се отнася и за коледните базари, които всекидневно са озвучени с музика. " В последните години базарите се трансфораха в знак на коледния дух, а основна част от него е атмосферата, която основава музиката “, сподели Иван Димитров. " Именно по тази причина е редно да бъде възмезден трудът на създателите, чиято музика е основна част от триумфа на тези събития и носи добавена стойност на търговците “, разяснява изпълнителният шеф на организацията.

Съгласно ЗАПСП отговорност за уреждането на авторските права за музиката носят също лицата, които стопанисват и отдават чартърен местоположения за осъществяване на концерти и други прояви с музика онлайн. Те следва да изискват от уредниците на събитията контракти за авансово уредени авторски права и в случай че такива не им бъдат показани, те носят солидарна отговорност.

В обсега на отбраната по ЗАПСП попадат всички творби от тяхното основаване до 70 години от кончината на техния създател. Ето за какво МУЗИКАУТОР припомня още, че под отбрана са голям брой обработки и творби на фолклорна основа, които погрешно се възприемат като " национално творчество “. " Такъв беше казусът с Дунавското хоро на Дико Илиев, макар че правата му не са погасени и се употребяват с цялостната протекция на закона “, уточни още изпълнителният шеф на МУЗИКАУТОР.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР